Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ζωής από τον καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι Δημήτρη Αντωνίου

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ζωής από τον καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι Δημήτρη Αντωνίου

Μπορεί να ανήκει στις ομάδες με «υποκείμενα νοσήματα»,  ωστόσο ένας 29χρονος καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι δίνει μαθήματα ζωής την εποχή του κορονοϊού.

Ο 29χρονος σήμερα Δημήτρης Αντωνίου που μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό, μέσα από βιβλία, παρουσιάσεις -εσχάτως και λόγω του εγκλεισμού- διαδικτυακές συζητήσεις, συνεχίζει -ακόμη και εν μέσω πανδημίας- να δίνει μαθήματα ζωής.

Μέσα από το facebook και το κανάλι του στο youtube δίνει «ανάσες αισιοδοξίας». Οι διαδικτυακές ομιλίες του προέκυψαν «αβίαστα και αυθόρμητα», μέσα από διάφορες συζητήσεις που έχει στη σελίδα του στο Facebook.

«Ένιωσα πως υπήρχε η έντονη ανάγκη για αυτό που εκπροσωπώ όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα με μεγάλη μου χαρά. Έτσι προέκυψαν οι “Ανάσες Αισιοδοξίας”, που είναι και ο τίτλος των ομιλιών μου και στόχος τους είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει και ο τίτλος», εξηγεί ο Δημήτρης Αντωνίου. «Η συμμετοχή του κόσμου», προσθέτει, «είναι συγκινητική και τα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνω είναι οι δικές μου “ανάσες αισιοδοξίας”».

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και συζητήσεις στη Θεσσαλονίκη, αυτός ο νέος τρόπος επαφής, του έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. «Είναι η ξεχωριστή εμπειρία του να μπορώ να μιλάω σε ζωντανό χρόνο και να με ακούνε και να συμμετέχουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Πάντα μιλούσα σε αίθουσες και θέατρα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Τώρα ο κόσμος όλος μετατράπηκε στην πιο “ζεστή” αίθουσα».

Τα υποκείμενα νοσήματα και η επόμενη μέρα

«Πολλοί επαναπαύονται όταν ακούν για χαμένη ζωή ατόμου από κορονοϊό που είχε υποκείμενο νόσημα. Βρίσκω αυτό το σκεπτικό λάθος για πολλούς λόγους. Ο ιός αυτός έχει δείξει ότι δεν κάνει διακρίσεις σε υγιείς και μη υγιείς. Επίσης, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε αν είμαστε 100% υγιείς ή κουβαλάμε εν αγνοία μας κάποιο πρόβλημα υγείας. Άρα να μην χρησιμοποιούμε αυτή την λεπτομέρεια για να επαναπαυόμαστε. Καμιά χαμένη ζωή δεν μπορεί να “δικαιολογηθεί” με αυτό τον τρόπο», τονίζει.

Παρ’ όλο που η ζωή του έχει μάθει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ο Δημήτρης Αντωνίου εκτιμά ότι σε σχέση με την πανδημία της Covid-19 ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα… «Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να φανταστώ που πηγαίνει όλη αυτή η ιστορία», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σαν χώρα κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα και στις περισσότερες περιπτώσεις σωστά» και επισημαίνοντας πως «η πιο μεγάλη πληγή στην κρίση του κορονοϊού είναι οι τεράστιες αδυναμίες του συστήματος υγείας».

Το μήνυμά του για την «επόμενη μέρα» είναι ότι «στα εύκολα μαθαίνεις λίγα. Στα δύσκολα μπορείς να μάθεις πολλά». Για τον Δημήτρη Αντωνίου, η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος. «Και όλα αυτά για να βελτιωθείς σαν άνθρωπος, σαν πνεύμα, σαν ψυχή αλλά και σαν κομμάτι ενός κοινωνικού ιστού. Αυτός ας γίνει ο στόχος μας σε αυτή την κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις