Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Λυκείου καταγγέλλουν δύο καθηγητές για σεξουαλική παρενόχληση

Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Λυκείου καταγγέλλουν δύο καθηγητές για σεξουαλική παρενόχληση

Σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση καταγγέλλουν μαθήτριες και γονείς του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το οποίο από την περασμένη Τετάρτη (10/2) τελεί υπό κατάληψη για αυτή την υπόθεση.

Εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος έχουν δώσει τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας. «Με το που ενημερωθήκαμε έχουμε δώσει εντολή για έρευνα σε βάθος και απόδοση ευθυνών όπου και αν υπάρχουν. Γνωρίζετε την ευαισθησία που έχουμε σε αυτού τους είδους τα θέματα, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση ή να ανεχθούμε τέτοιου είδους φαινόμενα εάν και εφόσον υπάρχουν» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο τελευταίος πρόσθεσε επίσης, ότι τη Δευτέρα στο σχολείο θα βρίσκεται και ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός «προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σχολείο» ενώ πρόσθεσε πως έχει έρθει σε επικοινωνία «και με τους γονείς προκειμένου να πληροφορηθούμε το τι ακριβώς έχει συμβεί».

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, διευκρίνισε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία επί του θέματος, ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει έτσι ώστε να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

Διευθυντής Λυκείου: Την Τετάρτη βρήκα το σχολείο κλειστό

«Εγώ την Τετάρτη (10/2) το πρωί έμαθα ότι το σχολείο ήταν κλειστό, καθώς οι μαθητές του Γυμνασίου ξεκίνησαν κατάληψη στην οποία στη συνέχεια πήραν μέρος και μαθητές του Λυκείου. Ρώτησα τον πρόεδρο του 15μελούς γιατί γίνεται η κατάληψη και μου είπε πως υπάρχουν καταγγελίες μαθητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του σχολείου. Στη συνέχεια ρώτησα εάν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτά τα περιστατικά και μου απάντησαν ότι οι μαθήτριες έχουν μεταφέρει τα πάντα στους γονείς τους» ανέφερε στο GRTimes για το συγκεκριμένο θέμα, ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Λιάζος.

Πρόσθεσε πάντως ότι «το θέμα είναι πως ούτε σε εμένα, ούτε στη διευθύντρια του Γυμνασίου, έχει υποπέσει ένα τέτοιο περιστατικό στην αντίληψή μας, αλλά δεν έχουμε και καμιά επίσημη καταγγελία που να έχει κατατεθεί στις αρχές προκειμένου να προχωρήσουμε σε έρευνα του περιστατικού. Κατανοώ πως όλες αυτές οι φράσεις που έχουν καταγραφεί στην είσοδο είναι χυδαίες και αν πράγματι έχουν ειπωθεί είναι πέρα για πέρα κατακριτέες και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Ωστόσο, για να προχωρήσουμε στην όποια κίνηση θα πρέπει οι καταγγελίες να γίνουν επίσημα».

Ένας από τους καθηγητές σκοπεύει να κινηθεί νομικά

Ο διευθυντής του Λυκείου πάντως σε κάποιες ανεπίσημες κουβέντες που είχε με τους καθηγητές σημείωσε πως «ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου είναι θορυβημένη από το γεγονός. Οι ίδιοι οι καθηγητές πάντως αρνούνται τα πάντα, αναφέρουν πως τα όσα αναφέρονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και μάλιστα ένας από αυτούς σκοπεύει να κινηθεί και νομικά.

Για το περιστατικό επίσης έχει ενημερωθεί και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο επικοινώνησα και μου μετέφερε και αυτός ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης».

Για να διαταχθεί ΕΔΕ πρέπει το σχολείο να είναι ανοικτό

Αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ο Λευτέρης Λιάζος τόνισε στο GRTimes ότι όσο το σχολείο συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει έρευνα, «Τώρα το σχολείο είναι κλειστό, οι μαθητές ζητούν την άμεση απομάκρυνση των δύο καθηγητών, όμως εμείς και οι αρχές για να προχωρήσουν και να διαλευκάνουν την υπόθεση το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό και προσβάσιμο. Αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να γίνουν έρευνες. Από την Τετάρτη προσπαθούμε να το λύσουμε και προσώρας δεν τα έχουμε καταφέρει. Έχουν έρθει και αναρχικά στοιχεία και μας κρέμασαν ένα πανό».

«Ζητάμε να ανοίξει το σχολείο για να μπορέσει από Δευτέρα να έρθει ψυχολόγος και να δει κάποια παιδιά εάν χρειάζονται βοήθεια. Εάν πράγματι έχουν βάση αυτές οι καταγγελίες, πώς θα προχωρήσει η υπόθεση με κλειστό σχολείο; Και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου σε λίγους μήνες μαθητές θα κληθούν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις