Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα χριστουγεννιάτικα στολίδια – «Δεν ανάβουμε λαμπάκια λόγω ακριβού ρεύματος»

Θεσσαλονίκη: Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα χριστουγεννιάτικα στολίδια – «Δεν ανάβουμε λαμπάκια λόγω ακριβού ρεύματος»
ΦΩΤΟ GRITMES

Άλλοι το… σκέφτονται να ανάψουν χριστουγεννιάτικα λαμπάκια λόγω της τιμής του ρεύματος, άλλοι σκέφτονται να μην αγοράσουν καν ούτε λαμπάκια ούτε στολίδια, καθώς οι τιμές τραβούν την ανηφόρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTIMES, στη Θεσσαλονίκη, αύξηση μέχρι και 2 ευρώ από την περσινή χρονιά έχουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, καθώς σύμφωνα με τους καταστηματάρχες οι τιμές σε γυάλινα και χειροποίητα τα οποία προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές φτάνουν τα 13 ευρώ από τα 11 που στοίχιζαν πέρσι.

Οι βιτρίνες των μαγαζιών είναι ήδη σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, όχι όμως και το… πορτοφόλι των καταναλωτών.

Στολίδια, λαμπιόνια, διακοσμητικά και δέντρα είναι ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα είδη, οι τιμές των οποίων εμφανίζονται 20% με 30% αυξημένες συγκριτικά με πέρσι.

Οι καταστηματάρχες εποχιακών ειδών όπως λένε στο GRTimes περιμένουν έντονη κίνηση από τέλη Νοεμβρίου και μετά, παρότι τα προηγούμενα χρόνια οι πελάτες που αγαπούσαν τα Χριστούγεννα έτρεχαν στα καταστήματά τους όλο και νωρίτερα για να προλάβουν να κάνουν τις αγορές τους.

«Τα στολίδια ανέβηκαν φέτος 20-30 %. Μια απλή μπάλα που είχε 3,50 εύρω τώρα φτάνει μέχρι και τα 4,60. Όμως κάποια στολίδια τα οποία είναι χειροποίητα ή τα εισάγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνονται από 9 ευρώ ως και 13 ευρώ, ενώ πέρσι οι τιμές τους κυμαίνονταν από 7 ευρώ έως και 11. Όσον αφορά τη κίνηση χαρακτηρίζεται μέτρια, περιμένουμε να ανέβει από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά» τόνισε η ιδιοκτήτρια καταστήματος με εποχιακά είδη, Κατερίνα Γεωργίου.

«Σε κάποια στολίδια οι τιμές έμειναν σταθερές ενώ σε μερικά άλλα ανέβηκαν περίπου 10% με 20%. Ένα στολίδι που είχε 1 ευρώ τώρα έχει φθάσει στο 1,30. Τα λαμπάκια έχουν αύξηση 10% συγκριτικά με πέρσι και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν μια αύξηση περίπου στο 30%. Συγκεκριμένα τα 100 λαμπάκια ήταν στα 12 ευρώ και φέτος στα 14 ενώ τα 300 λαμπάκια πωλούνται στα 22 ευρώ, με την τιμή τους πέρσι να ήταν στα 20» λέει στο GRTimes, ο ιδιοκτήτης καταστήματος με εποχιακά είδη, Λάζαρος Τσακπουνίδης.

Γυάλινη μπάλα από τα 8,50 ευρώ πήγε στα 10

«Ακρίβαιναν όλα τα στολίδια κατά μέσο όρο 10-30%. Μια γυάλινη μπάλα χειροποίητη είχε 8,50 ευρώ και φέτος φτάνει τα 10. Ένα απλό στολίδι από 5 ευρώ που είχε πέρσι, φέτος φθάνει τα 6,50 ευρώ. Η προτίμηση των καταναλωτών στρέφεται συνήθως στα γυάλινα και χειροποίητα στολίδια. Όσον αφορά τα λαμπιόνια η τιμή τους πέρσι ξεκινούσε από 33 μέχρι 45 ευρώ τα 600 led ενώ φέτος φτάνουν μέχρι και τα 47 ευρώ. Αντίστοιχά τα 800 λαμπάκια τύπου led κυμαίνονται γύρω στα 53 εύρω ενώ πέρσι είχαν 48» ανέφερε στο GRTimes, ιδιοκτήτρια καταστήματος με εποχιακά είδη.

Ανησυχία για τα λαμπάκια: «Φοβόμαστε να τα ανάψουμε, λόγω…ρεύματος»

«Φέτος δεν θα βάλουμε λαμπάκια στο δέντρο μας γιατί φοβόμαστε λόγω ρεύματος. Όλα έχουν ακριβύνει και πλέον ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πολυτέλεια» λέει καταναλωτής, στο GRTimes.

«Όλα τα χριστουγεννιάτικα είδη έχουν ανέβει αρκετά για αυτό οι αγορές θα είναι επιλεγμένες για φέτος. Όμως όσον αφορά τα λαμπάκια, βρίσκομαι ακόμη σε σκέψη αν θα τα αγοράσω γιατί οι λογαριασμοί του ρεύματός είναι ήδη ψηλά. Δεν σηκώνει το πορτοφόλι μας άλλη αύξηση» ανέφερε καταναλωτής…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις