Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μέσα στο θρυλικό βαγόνι – εστιατόριο του Orient Εxpress που πήρε θέση στη ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Μέσα στο θρυλικό βαγόνι – εστιατόριο του Orient Εxpress που πήρε θέση στη ΔΕΘ

Το Wagon-restaurant του θρυλικού «Orient Express» ανακατασκευάστηκε και βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της έκθεσης ενόψει της 85ης ΔΕΘ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου βαγονιού θα γίνουν από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών είτε την ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ είτε την επόμενη, όπου θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα ανάδειξης της ιστορίας του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Πέραν των εγκαινίων εντός του πολυτελούς βαγονιού, θα στηθεί και έκθεση από το Ιστορικό Αρχείο του ΟΣΕ, έτσι ώστε οι επισκέπτες να ενημερωθούν για την ανεκτίμητη κληρονομιά των ελληνικών σιδηροδρόμων. Αναφορικά με το wagon-restaurant που έχει ήδη μαγνητίσει τα βλέμματα και έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, είναι λειτουργικό και μπορεί να κινηθεί σε ράγες.

Το wagon-restaurant είναι το παλαιότερο αυτού του τύπου που υπάρχει στην Ελλάδα και ήταν κομμάτι του συρμού της γραμμής «Arlberg Orient Express». Κατασκευάστηκε το 1927 από την Αγγλική «Birmingham Railway Carriage» για λογαριασμό της «Wagon Co. Ltd», και ξεκινούσε το μαγικό ταξίδι του από το Λονδίνο, με ενδιάμεσες στάσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με τερματισμό την Αθήνα.

Το βαγόνι έχει μήκος 23,4, πλάτος 2,85 και ύψος 4 μέτρα και η τραπεζαρία του χωριζόταν σε πρώτη και δεύτερη θέση, με την πρώτη θέση να είναι prive για τους αριστοκράτες ταξιδευτές και η άλλη για τους υπόλοιπους επιβάτες. Από την ημέρα που ξεκίνησε τα ταξίδια του έχει διανύσει εκατομμύρια μίλια σιδηροτροχιάς και έχει ταξιδέψει επιβάτες σε χιλιάδες προορισμούς.

Στην Ελλάδα βρίσκεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν μαζί με άλλα έξι ίδιου τύπου αγοράστηκαν από τους «Σιδηροδρόμους Ελληνικού Κράτους» (ΣΕΚ). Παρέμενε ενεργό μέχρι το 2007, οπότε και σταμάτησε το τουριστικό δρομολόγιο μεταξύ Δράμας – Τοξότη μέσα από μια ονειρεμένη διαδρομή στα στενά του Νέστου. Δείτε το βίντεο του voria.gr…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις