Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μόνιμη εργασία, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ένταξη στα ΒΑΕ ζητούν οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων

Θεσσαλονίκη: Μόνιμη εργασία, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ένταξη στα ΒΑΕ ζητούν οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων

Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διεκδικούν οι καθαρίστριες και καθαριστές σχολικών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου τους, σήμερα και αύριο.

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποί τους σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ζητούν ακόμη επαναφορά όλου του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ), ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας με αναδρομική ισχύ, έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και “καμία απόλυση εργαζόμενης”.

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, του Σωματείου Καθαριστριών «Ο Ευκλείδης» και του Συλλόγου Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος «Καθαρά Γάντια», που παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (γραφείο υφυπουργού). Αύριο, στις 11 το πρωί, εκπρόσωποι των καθαριστριών θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους.

Πανελλαδικά υπάρχουν 9.500 καθαρίστριες και καθαριστές, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία ο αριθμός τους υπολογίζεται χονδρικά σε περίπου 1.500- 2.000. “Οι αμοιβές μας είναι εξευτελιστικές και δεν υπολογίζονται με βάση τις ώρες εργασίας (αλλά αναλόγως του αριθμού των αιθουσών). Για παράδειγμα, για ένα νηπιαγωγείο, που συνήθως έχει έξι αίθουσες, αλλά μπορεί να είναι και λιγότερες, ανέρχονται σε περίπου 186 ευρώ μικτά με το ένσημο το μήνα. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πρέπει να σταματήσουν, να έχουμε σταθερή και πλήρη εργασία, να διασφαλιστεί η θέση μας και να έχουμε ένα σωστό εργασιακό καθεστώς. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν εντασσόμαστε στα ΒΑΕ, όπως ισχύει για τους ΙΔΑΧ (υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου)” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, Μαρία Κοσμίδου, ενώ ερωτηθείσα τι σκοπεύουν να πράξουν οι καθαρίστριες αν στην αυριανή συνάντηση με τον κ.Χαρίτση δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, απάντησε ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις