Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες καταστροφής και χάους – Κλειστά σχολεία και περιοχές χωρίς νερό και ρεύμα [pics, vids]

Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες καταστροφής και χάους – Κλειστά σχολεία και περιοχές χωρίς νερό και ρεύμα [pics, vids]

Μια σφοδρή νεροποντή έφερε χάος, ζημιές και σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη. Οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί…

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσαν χθες η σφοδρή νεροποντή και η χαλαζόπτωση στη Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 450 κλήσεις, εκ των οποίων έκανε έλεγχο στις 300. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, 40 συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονταν για αντλήσεις από πλημμυρισμένους υπόγειους χώρους και ισόγεια. Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 100 αντλήσεις.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η άντληση υδάτων από κλιμάκιο της πυροσβεστικής στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, κοντά στην περιοχή όπου χθες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν τέσσερα άτομα. Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται και σήμερα κλήσεις για χθεσινά συμβάντα και έξι συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση πλημμυρών. Επιπροσθέτως, επιχειρείται η άντληση υδάτων από πέντε υποσταθμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της ημέρας να υπάρξουν μεμονωμένες και σύντομες διακοπές για την άντληση των υδάτων σε υποσταθμούς που είναι μεν πλημμυρισμένοι, αλλά βρίσκονται υπό τάση.

Παραμένουν χωρίς νερό περιοχές στη Θεσσαλονίκη

Σε διακοπές νερού σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και του κέντρου της πόλης προχώρησε η ΕΥΑΘ, προκειμένου -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία- να υδροδοτηθούν σταδιακά (από τις 6 το πρωί) η Τούμπα, περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως Μπότσαρη, Μαρτίου, Ανάληψη, Χαριλάου και Βότση, αλλά και η Πυλαία και η Καλαμαριά, που είχαν πολύωρες διακοπές από χθες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η υδροδότηση έχει διακοπεί από τις 6 το πρωί σε Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη, Πεύκα, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Επταπύργιο – ‘Αγιο Παύλο – Άνω Πόλη – Πανόραμα, ενώ από τα μεσάνυχτα στις Συκιές. Οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υδροδότησης περίπου μέχρι τις 10 το πρωί, ενώ χωρίς νερό θα παραμείνουν η Ξηροκρήνη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές κι η Ευαγγελίστρια.

Από το πρωί, συνεργεία της ΕΥΑΘ Α.Ε., σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και αλυσίδα σούπερ μάρκετ μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους. Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών.

Ασφαλείς ενδείξεις για την ποιότητα του νερού από το αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, θα υπάρχουν νωρίς το μεσημέρι, ώστε ακολούθως να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία του κέντρου της πόλης από τη συγκεκριμένη πηγή. Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΥΑΘ αναφέρεται ότι “το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από την μεσημεριανή νεροποντή -τα αίτια διερευνώνται- και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους θα φανούν μόνο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση. Έχει ληφθεί μέριμνα για ευαίσθητες δομές όπως είναι τα νοσοκομεία, ενώ η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι σε επαφή και συνεννοήσεις με τον κεντρικό δήμο και επαγγελματικούς φορείς”.

Κλειστά σχολεία

Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη δεν θα λειτουργήσουν και ορισμένα σχολεία. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 – 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία.

Επίσης, στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Καταστροφές στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής

Από τη μανία των υδάτων δε γλίτωσε ούτε ο ιστορικός ναός της Υπαπαντής του Κυρίου στην οδό Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα νερά μπήκαν με δύναμη στην εκκλησία, που βρίσκεται κάτω από το ύψος του οδοστρώματος, καθώς τα μέτρα προφύλαξης που υπάρχουν δε στάθηκαν ικανά να τα σταματήσουν.

Το νερό έφτασε μέχρι και το ένα μέτρο προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέσυρε κι έριξε το δεσποτικό θρόνο που ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο. Από χθες γίνεται προσπάθεια απάντλησης των υδάτων και παράλληλα οι υπεύθυνοι του ναού συνεχίζουν τον καθαρισμό στα υπόλοιπα σημεία.

Ζημιές και στα περίπτερα της ΔΕΘ

Υπ΄ατμόν βρίσκονται τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo AE, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις περιορισμένες ζημίες που σημειώθηκαν σε κάποια από τα περίπτερα του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της χτεσινής νεροποντής με χαλάζι. Ζημίες προκλήθηκαν και στην υπαίθρια ανθοέκθεση που φιλοξενείται εντός του χώρου του εκθεσιακού κέντρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νότιας Πύλης του (σ.σ. η ανθοέκθεση θα μείνει και σήμερα κλειστή, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημίες).

Η Θεσσαλονίκη πιάστηκε στον ύπνο

Η Θεσσαλονίκη «πιάστηκε» στον ύπνο. Και πλημμύρισαν τα πάντα από τη δυνατή βροχή που δεν είχε μεν μεγάλη διάρκεια αλλά είχε ένταση. Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο σταθμός στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης κατέγραψε πολύ μεγάλο ύψος βροχής: 72.4 χιλιοστά μέσα σε μία ώρα! Η Πυροσβεστική δέχτηκε κατά τη διάρκεια της νεροποντής 450 κλήσεις. Έγιναν 100 αντλήσεις υδάτων και στην επιχείρηση μετείχαν 20 πυροσβέστες με 45 οχήματα.

Θεσσαλονίκη

Πηγή: life-events.gr, thestival.gr, seleo.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις