Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Η επόμενη μέρα από τη θεομηνία – Κλειστά σχολεία και διακοπές νερού

Θεσσαλονίκη

450 κλήσεις στην Πυροσβεστική. 100 αντλήσεις υδάτων. Μια πόλη που “πιάστηκε” κοιμώμενη και “πνίγηκε” από τη νεροποντή που όλοι ήξεραν πως θα ερχόταν. Η Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά τη θεομηνία μετρά τις πληγές της. Και είναι πολλές!

Μεσημέρι Πέμπτης (10.05.2018) και οι εικόνες από τη νεροποντή στη Θεσσαλονίκη είναι σοκαριστικές. Άνθρωποι και αυτοκίνητα παρασύρονται από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους. Μαθητές εγκλωβίζονται για ώρες στον Λευκό Πύργο. Το δημαρχείο της πόλης πλημμυρίζει. Το ίδιο σπίτια και μαγαζιά. Η φράση “τρικοκοσμικές εικόνες” είναι λίγη για να περιγράψει τι έγινε στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη “πιάστηκε” στον ύπνο. Και πλημμύρισαν τα πάντα από τη δυνατή βροχή που δεν είχε μεν μεγάλη διάρκεια αλλά είχε ένταση. Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο σταθμός στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης κατέγραψε πολύ μεγάλο ύψος βροχής: 72.4 χιλιοστά μέσα σε μία ώρα! Η Πυροσβεστική δέχτηκε κατά τη διάρκεια της νεροποντής 450 κλήσεις. Έγιναν 100 αντλήσεις υδάτων και στην επιχείρηση μετείχαν 20 πυροσβέστες με 45 οχήματα.

Δείτε τις εικόνες που προκάλεσαν σοκ

Χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη

Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα από τις πλημμύρες, ήρθαν οι διακοπές ρεύματος και νερού. Κι αν οι πρώτες σιγά σιγά αποκαταστάθηκαν, υπάρχουν στην πόλη περιοχές που ακόμη και σήμερα δεν έχουν νερό.

Η ΕΥΑΘ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως για να αποκατασταθεί το πρόβλημα σε κάποιες περιοχές που δεν είχαν από το μεσημέρι της Πέμπτης νερό, η υδροδότηση θα κοπεί… αλλού. Για να έχουν λοιπόν νερό οι περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως: Μπότσαρη, Μαρτίου, Ανάληψη, Χαριλάου και Βότση, αλλά και η Πυλαία κι η Καλαμαριά…

– κόπηκε το νερό από τις 6 π.μ. σε Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη, Πεύκα, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Επταπύργιο – Άγιο Παύλο – Άνω Πόλη – Πανόραμα.

– έχει ήδη κοπεί από τα μεσάνυχτα στις Συκιές.

Οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υδροδότησης μέχρι τις 10 π.μ. περίπου, ενώ χωρίς νερό θα παραμείνουν δυστυχώς η Ξηροκρήνη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές κι η Ευαγγελίστρια.

Εμφιαλωμένα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, η εταιρία «από το πρωί, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μασούτης Α.Ε., θα μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους.

Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους θα μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών».

Κλειστά σχολεία

Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη δεν θα λειτουργήσουν και ορισμένα σχολεία. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 – 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία.

Επίσης, στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις