Κυριακή, 21 Απρ.
13oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ο… Άγιος Βασίλης στο θρυλικό Βέλος! Έσπασε το φράγμα των 90.000 επισκεπτών

Θεσσαλονίκη: Ο… Άγιος Βασίλης στο θρυλικό Βέλος! Έσπασε το φράγμα των 90.000 επισκεπτών

Στους ενενήντα χιλιάδες έχει φτάσει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των επισκεπτών του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα παραμείνει στην πόλη μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σήμερα στο πλοίο βρίσκεται και ο… Άγιος Βασίλης για να υποδεχτεί τα παιδιά και να τους δώσει γλυκίσματα…

«Εκείνο που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τα παιδιά που επισκέπτονται το ‘Βέλος’ είναι τα κανόνια και τα πυροβόλα. Για πολλά, άλλωστε, είναι η πρώτη επαφή με πολεμικό πλοίο. Εντυπωσιασμένοι, όμως, είναι και οι μεγαλύτεροι καθώς πρόκειται για ένα πλοίο με ιστορία, με μηνύματα, ένα κειμήλιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα πλοίο που υπηρέτησε 32 χρόνια στο πολεμικό μας ναυτικό, ως το 1991 που παροπλίστηκε», ανέφερε ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος.

«Το κυριότερο μήνυμα που μεταφέρει το “Βέλος” στον κόσμο είναι το μήνυμα της Δημοκρατίας, ότι το ναυτικό υπακούει, χαράζει δρόμους όπου υπάρχει ηθική και δίκαιο. Οποιαδήποτε άλλη διαταγή για το ναυτικό δεν ισχύει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος διευκρίνισε ότι το ιστορικό αντιτορπιλικό δεν είχε υποστεί ζημιές ούτε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε αργότερα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Υπήρξε αλώβητο, θεωρείται ως ένα από τα πιο γρήγορα πλοία καθώς έπιανε 37-38 κόμβους ενώ είναι γνωστό ότι οι σκοπευτές του πυροβολικού του ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι.

Σήμερα το «Βέλος» λειτουργεί ως μουσείο ενώ σύμφωνα με τον αρχιπλοίαρχο, δεν είναι καθόλου σύνηθες τέτοιου είδους πλοία να ταξιδεύουν. «Αυτό που έγινε με τη Θεσσαλονίκη έγινε πρώτη φορά, όπως αντίστοιχα έγινε το ίδιο και με το ‘Αβέρωφ’ πριν από δύο χρόνια.

Πρώτη φορά έγινε αυτό το τόλμημα να φύγουν αυτά τα πλοία από το Φάληρο, να διασχίσουν το Αιγαίο με όλα αυτά τα ρίσκα και την επικινδυνότητα που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Πρώτη φορά το τολμήσαμε για να δείξουμε ότι το ναυτικό ξέρει να συντηρεί τα ιστορικά του πλοία, ξέρει να συντηρεί την ιστορία του, να την φροντίζει και να τη φέρνει στη βόρεια Ελλάδα, ούτως ώστε να τη μάθει ο κόσμος εδώ, να ενθουσιαστεί, να εξυψωθεί το ηθικό του», ανέφερε.

Χαρακτήρισε, άλλωστε, τους Θεσσαλονικείς πάρα πολύ ζεστούς ανθρώπους και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η πόλη άνοιξε την αγκαλιά της και στο «Αβέρωφ» και στο «Βέλος».

Ο Άη Βασίλης θα βρίσκεται στο πλοίο σήμερα ως τις 4 το απόγευμα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Το «Αντιτορπιλικό Βέλος» θα είναι κλειστό για το κοινό την πρώτη ημέρα του 2020.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις