Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ο Τούρκος που πήρε άσυλο και γίνεται επενδυτής – Τα όνειρα μετά τις διώξεις του Ερντογάν!

Θεσσαλονίκη: Ο Τούρκος που πήρε άσυλο και γίνεται επενδυτής – Τα όνειρα μετά τις διώξεις του Ερντογάν!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μια νέα ζωή στη Θεσσαλονίκη, ως επενδυτής πλέον, θα ξεκινήσει ο Τούρκος καθηγητής που διέφυγε στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αφέθηκε ελεύθερος μετά το αίτημα ασύλου…

Μια νέα ζωή στη Θεσσαλονίκη, ως επενδυτής πλέον, θα ξεκινήσει ο Τούρκος καθηγητής που διέφυγε στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στον ακαδημαϊκό χορηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες άδεια διαμονής και σχεδιάζει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, στον χώρο του τουρισμού.

Ο άνδρας εργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος σε Πανεπιστήμιο της Τουρκίας όταν ξέσπασε η αναταραχή στην Τουρκία. Από την πρώτη στιγμή ήξερε ότι εάν παραμείνει στη χώρα του, τον περιμένει πολυετής φυλάκιση καθώς το ακαδημαϊκό ίδρυμα όπου εργαζόταν ανήκει στη σφαίρα επιρροής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από στενός συνεργάτης του Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε ορκισμένο εχθρό του.

Στον ακαδημαϊκό, όπως και σε πλήθος άλλων ακαδημαϊκών ασκήθηκε δίωξη, με την κατηγορία ότι μιλούσε σε ακροατήρια για τις πολιτικές απόψεις του Γκιουλέν και κατηύθυνε τα πλήθη με πολιτικό λόγο. Όταν ξεκίνησαν οι μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων από το καθεστώς Ερντογάν, ο άνδρας αρχικά κρύφτηκε και μετά από μερικούς μήνες, πέρασε μαζί με την οικογένειά του από τον Έβρο και διέφυγε στην Ελλάδα.

Η περιπέτεια του Τούρκου ακαδημαϊκού

Ο καθηγητής στη συνέχεια συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, υπέβαλε αίτημα ασύλου και αφέθηκε ελεύθερος με το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα. Τον Φεβρουάριο του 2018 κλήθηκε για συνέντευξη από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης. Εκεί, με τη βοήθεια των συνηγόρων του, απέδειξε ότι στην Τουρκία ήταν πολιτικά διωκόμενος. Ύστερα από πέντε μήνες, η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε τη χορήγηση άδειας διαμονής στον άνδρα ως Δικαιούχο Διεθνούς Προστασίας.

«Αποδείξαμε ότι διωκόταν μόνο για τις πολιτικές του απόψεις, χωρίς να έχει προβεί σε καμία βίαιη πράξη», δήλωσε ο συνήγορός του, ποινικολόγος, Θοδωρής Καραγιάννης. Όπως τόνισε ο ίδιος, «ακριβώς οι περιπτώσεις σαν και αυτή είναι που χρήζουν την προστασία του ασύλου. Ο πελάτης μου διώχθηκε για το ότι δεν συμφωνεί με τις ακραίες και φασιστικές πρακτικές του Ερντογάν».

Πήρε άσυλο και γίνεται επενδυτής

Έτσι, μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, ο άνδρας σχεδιάζει πια να ζήσει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ξεκινά να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, αγοράζοντας ακίνητα για να τα μισθώνει στη συνέχεια ως καταλύματα μέσω AirBnb.

Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, σε δεύτερο χρόνο, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε περισσότερο τουριστικές περιοχές. Πάντως, ο καθηγητής δεν αποτελεί τη μοναδική αλλά μία από τις πολλές περιπτώσεις πολιτικά διωκώμενων από το καθεστώς Ερντογάν που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου καθυστερεί πολύ περισσότερο από το διάστημα που χρειάστηκε για τον πελάτη του, με αποτέλεσμα αρκετοί διωκώμενοι με τις οικογένειές τους να παραμένουν για αρκετό καιρό σε καθεστώς «ομηρίας».

Πηγή: voria.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις