Δευτέρα, 22 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Οι τελικές αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα – Διαφωνίες, εντάσεις και αντιπαραθέσεις!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εν μέσω διαφωνιών από στελέχη της διοικούσας παράταξης και της αντιπολίτευσης εγκρίθηκαν -κατά πλειοψηφία- από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης η κανονιστική απόφαση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον άξονα του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας…

και η αξιοποίηση των γυάλινων περιπτέρων – αναψυκτηρίων στη Νέα Παραλία. «Ακούγονται διάφορα ότι είμαστε υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων, πως είμαστε “φραπεδούπολη” και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Η πλατεία Αριστοτέλους, μετά από χρόνια, είναι σε πολύ καλό επίπεδο» ήταν η απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στις όποιες διαφωνίες για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη.

Συγκεκριμένα για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφία και τους κάθετους προς αυτήν πεζοδρόμους της Γεωργίου Σταύρου και της Αγίας Θεοδώρας, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, πως «η κανονιστική απόφαση είναι απαραίτητη -ακόμη και εάν δεν είναι πλήρης- για να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους καταστηματάρχες. Για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να βγάλουν άδειες». Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς υπεραμύνθηκε της κανονιστικής υποστηρίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί» και πως «στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας τα τραπεζοκαθίσματα είναι ελαχιστότατα».

«Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος ήταν η προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα όσα έγιναν με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας αποδεικνύουν το πόσο αποτυχημένη είναι η διοίκηση και στο θέμα αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

Από την ελάσσονα αντιπολίτευση η Ρία Καλφακάκου είπε: «Είναι ευκαιρία, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας να αποτελέσει ένα πυλωτικό πρόγραμμα για το πώς θέλουμε να φτιαχτεί το ιστορικό κέντρο». Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης υποστήριξε πως η κανονιστική απόφαση «δεν εγγυάται την αρμονική λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή διαχείριση του δημόσιου χώρου».

Κατά την ψήφιση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ζήτησε την εξαίρεση δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης λόγω «συγγένειας έως δευτέρου βαθμού με κάποιον που έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την απόφαση», ενώ ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Το θέμα εγκρίθηκε με δεκαεννέα ψήφους υπέρ, έντεκα κατά και εφτά λευκά, αρκετά εκ των οποίων προήλθαν από στελέχη της διοικούσας παράταξης.

 

Τραπεζοκαθίσματα και στη Νέα Παραλία

Επίσης, εγκρίθηκε το θέμα της αξιοποίησης των γυάλινων περιπτέρων – αναψυκτηρίων που βρίσκονται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» να ψηφίζουν κατά, θεωρώντας πως αλλοιώνεται η εικόνα του έργου. Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης που παρουσιάστηκε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στους Κήπους της Μεσογείου και των Ρόδων, ενώ στον Κήπο του Νερού πέρα από το υπάρχον αναψυκτήριο που θα επαναδημοπρατηθεί, έχει διαμορφωθεί επιπλέον χώρος για τοποθέτηση σταντ και ψηλά σκαμπό.

«Ακουσα για “ξεχαρβάλωμα” της Νέας Παραλίας και για “κατακλυσμό” από τραπεζοκαθίσματα. Η όποια χωροθέτηση δεν θα εμποδίσει τη βόλτα των κατοίκων και των επισκεπτών και δεν θα χαλάσει την ατμόσφαιρα του χώρου» είπε η κ. Αγγελίδου, συμπληρώνοντας πως τα περίπτερα – αναψυκτήρια θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους με πλειοδοτικό διαγωνισμό. «Είναι ένα στολίδι η Νέα Παραλία και έχει συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η παραλία. Το ζήτημα των γυάλινων περιπτέρων τίθεται εκ του μη όντος» υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, εκφράζοντας τη διαφωνία του.

«Θα αλλάξει το αισθητικό αποτέλεσμα της παραλίας γι αυτό λέμε όχι» υπογράμμισε από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη». Κατά της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό μέτωπο τάχθηκαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αϊβάζογλου και «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Κωνσταντής Σεβρής, όπως επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης «Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Θανάσης Παπαναστασίου.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε