Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου για τους εμπόρους ναρκωτικών ζητάει ο ΟΚΑΝΑ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να υποστηριχθεί το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά, ταυτόχρονα, να περιφρουρηθεί προκειμένου να μην δρουν ανεξέλεγκτα οι έμποροι ναρκωτικών ζητούν αρμόδιοι του ΟΚΑΝΑ, που με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των ναρκωτικών, διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής με την υποστήριξη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τη δράση ενημέρωσης πραγματοποίησε η υπηρεσία Streetwork του ΟΚΑΝΑ, που δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στο campus του ΑΠΘ με εξορμήσεις, κινητοποιώντας τους χρήστες ουσιών να μετακινηθούν στα ειδικά διαμορφωμένα στέκια που παρέχονται από τους επισήμους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΠΠΑ κ.ά), αφήνοντας έτσι χώρο στους φοιτητές.

“Το πρόβλημα στο ΑΠΘ προϋπήρχε αλλά γιγαντώθηκε με την αύξηση της κινητικότητας χρηστών στο δρόμο, οι οποίοι είτε είναι άστεγοι είτε φιλοξενούνται προσωρινά” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του streetwork Γιάννης Εμινίδης, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα με τους δύο θανάτους χρηστών μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

“Πολλοί από τους χρήστες σκληρών ναρκωτικών, οι οποίοι παρακολουθούν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, βρίσκουν στα κυλικεία του ΑΠΘ, έναν φιλόξενο χώρο για να πιουν έναν καφέ και να περάσουν την ώρα τους. Όμως, ειδικά για το πανεπιστήμιο, δεν ισχύει το γεγονός ότι όπου συχνάζουν χρήστες, βρίσκονται και διακινητές γιατί εδώ γίνεται κυρίως διακίνηση χασίς” διευκρίνισε ο κ. Εμινίδης.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι προτάσεις του είναι συγκεκριμένες και αφορούν σε χωροταξικές παρεμβάσεις μέσα στο campus και περισσότερη φύλαξη.

“Υπάρχει ένα ζήτημα με τη φύλαξη αυτού του τεράστιου χώρου και θα ήταν χρήσιμο να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες περιφρούρησης των αξιών του Πανεπιστημίου, όπως το άσυλο τόσο από το ίδιο το πανεπιστήμιο όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές”. Επίσης, πρόσθεσε, “η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και να δώσει λύσεις ώστε να μην υιοθετούνται λύσεις-σκούπα”.

Στέκια αποφόρτισης από την πιάτσα

Κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία “στεκιών αποφόρτισης από την πιάτσα”, όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Εμινίδης, ο οποίος εκτιμά ότι με τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης ανθρώπων που ζουν στον δρόμο, θα δίνεται η δυνατότητα άμεσων λύσεων, που αφορούν παραπομπές για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ή, ακόμα, πληροφόρησης για το πού μπορούν να κοιμηθούν ή να κάνουν ένα μπάνιο.

“Και κάποια στιγμή”, επισήμανε, “πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για τη δημιουργία των ‘shooting rooms’, που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.

Στη σημερινή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ, προβλήθηκαν δύο ταινίες στο κυλικείο της Πολυτεχνικής, ενώ κοινωνικοί επιστήμονες και ειδικοί θεραπευτές παρείχαν πληροφορίες και διένειμαν στους φοιτητές ενημερωτικό υλικό. Παρέμβαση έκαναν και φοιτητές από τις “Επιτροπές αγώνα ΑΠΘ” με πανό όπου αναγράφονταν “Οχι στις πιάτσες του θανάτου. Πανεπιστήμιο και κοινωνία ‘ελεύθερα’ από ναρκωτικά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε