Σάββατο, 20 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ρομά στα δικαστήρια με φωτογραφίες του 16χρονου τραυματία και συνθήματα κατά της αστυνομίας

Θεσσαλονίκη: Ρομά στα δικαστήρια με φωτογραφίες του 16χρονου τραυματία και συνθήματα κατά της αστυνομίας

Οι Ρομά που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται οργισμένοι. Περιμένουν όπως λένε την προφυλάκιση του κατηγορούμενου αστυνομικού και απειλούν με επεισόδια, σε αντίθετη περίπτωση…

Δεκάδες Ρομά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες περιοχές βρίσκονται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και περιμένουν την απόφαση, μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού. Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα που φωνάζουν προσπαθούν να εκφράσουν την οργή που τους διακατέχει. Υποστηρίζουν ότι οι πυροβολισμοί δεν έπεσαν για την πράξη του ανήλικου σε βενζινάδικο, αλλά για το γεγονός ότι αυτός ήταν τσιγγάνος. Απειλούν ότι αν ο αστυνομικός δεν προφυλακιστεί, θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος επεισοδίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η απολογία του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, στη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ο κατηγορούμενος πέρασε λίγο πριν από τις 09.00 το πρωί το κατώφλι του γραφείου του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, όπου καλείται να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η δικογραφία. Διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Η βασική υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου αστυνομικού είναι ότι ενήργησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως υποστηρίζει – διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του όταν ο ανήλικος οδηγός επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο.

Όσον αφορά στους πυροβολισμούς, ισχυρίζεται ότι στόχευσε χαμηλά προς τα ελαστικά, κι όχι προς το μέρος του οδηγού. Μετά το πέρας της απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική του μεταχείριση.

Στο πλευρό του βρέθηκαν δικυκλιστές αστυνομικοί (με πολιτικά) που βρέθηκαν έξω από το γραφείο του ανακριτή για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί ομάδες Ρομά που διαμαρτύρονται για την αιματηρή καταδίωξη, ενώ κάλεσμα απηύθυναν και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι: «Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, ο μπάτσος πυροβόλησε γιατί ήτανε Ρομά». Κάποιοι από αυτούς κρατούν φωτογραφίες του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Άλλοι λίγο μετά τις 10.00 άρχισαν να καίνε και σκίζουν χαρτονομίσματα.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επιφυλακή και στην περιοχή γύρω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις