Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος! Ζωντάνεψαν και φέτος μνήμες και εφιαλτικές διηγήσεις [video]

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος! Ζωντάνεψαν και φέτος μνήμες και εφιαλτικές διηγήσεις [video]

Με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στην αποθήκη Δ’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης…

Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα απότισαν φόρο τιμής στους πάνω από 57.000 Εβραίους της Ελλάδας, που βρήκαν τον θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος σημείωσε ότι «είμαστε παρόντες για να δηλώσουμε πως δεν θα επιτύχουμε στη λήθη να σκεπάσει αυτή την φρικαλεότητα. Δεν θα επιτρέψουμε στο όνειδος να ξεχαστεί».

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στην μητέρα του αλλά και στην γειτόνισσα του, στην οδό Ερμού, η οποία είχε χαραγμένο στο χέρι της τον αριθμό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία της Αγίας Τριάδας. Μια γειτονιά εβραϊκής καταγωγής μου εξιστορούσε τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις. Ξαφνικά μου μετέφερε τον τρόμο και το τέλος όλων αυτών, στις γκρίζες μέρες του ναζισμού. Έχω μνήμες του πατέρα μου ενταγμένος στην εθνική αντίσταση. Γνώριζε τις φρικαλεότητες που βίωναν οι Εβραίοι ανά τον κόσμο».

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για αξιοσημείωτη παρουσία της εβραϊκής κοινότητας σε όλα τα αθλήματα. Αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωσή του.

«Σχεδιάζεται μνημείο που πρέπει αν αποκαταστήσεις αυτή ήδη ιστορία. Το μουσείο έρχεται ως ένα μνημείο ένας φάρος στην μνήμη. Διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό. Θα αποδειχθεί πυλώνας άπορο υλικό σύμβολο τους συνθήματος ποτέ ξανά. Δεσμεύομαι μπροστά σε ότι θα καταβάλω κάθε άνθρωποι ποινή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που αποτελεί χρέος της γενιάς στο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μου. Η εβραϊκή κοινότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και από τα πιο δυναμικά. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τις δυνάμεις για το μέλλον της πόλης. Όλοι μας αγαπούμε κι ανησυχούμε για το μέλλον της. Ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο μακριά από διακρίσεις», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ανέφερε: «Αποδίδω με εσάς και με εκατομμύρια άλλων φόρο τιμής στους αδελφούς μας. Μέρα περισυλλογής και διδαγμάτων. Να μην ξεχνάμε τον άδικο μαρτυρικό χαμό των αδερφών μας Εβραίων. Χρέος μας να τιμούμε την μνήμη τους. Με τον άδικο χαμό τους θα περνούν εις το διηνεκές. Να στείλουμε λένα μοναδικό μήνυμα ότι ποτέ ξανά δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει μια τέτοια γενοκτονίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον ναζισμό και τον φασισμό να επικρατήσει»

Ο Πρέσβης Ισραήλ, Yossi Amrani έκανε λόγο για τραγωδία της ανθρωπότητας αναφερόμενος στις θηριωδίες του Ολοκαυτώματος. «Η Ημέρα μνήμης ας είναι ένα μάθημα για το μέλλον μας ως άνθρωποι. Όχι μόνο για να θυμόμαστε την θρησκεία μας η τον πολιτισμό μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «γεννήθηκε ένα έθνος γεννήθηκε σαν πατρίδα για τους Εβραίους. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια φωνή και να παλέψουμε για αυτό που πιστεύουμε».

Συγκινημένος ο Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι ο χώρος στο Άουσβιτς – Μπικερνάου είναι «προειδοποίηση στην ανθρωπότητα. Το όραμα των Ναζί αποσκοπούσε στη στέρηση κάθε δικαιώματος».

Τα εγκλήματα δεν συντελέστηκαν μόνο από το ναζιστικό κράτος αλλά και από απλούς ανθρώπους οι οποίοι συνέδραμαν στο τελικό αποτέλεσμα. Για να μην βιώσουμε ξανά ένα ολοκαυτώματα πρέπει να δώσουμε βάρος στην υπόμνηση. Η άνοδος τους αντισημιτισμού είναι πέρα για πέρα εμφανής και η ανάγκη να βρισκόμαστε σε εγρήγορση γίνεται όλο και πιο επιτακτική», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι «η θηριωδία του Ολοκαυτώματος δεν είχε μόνο θύτες και θύματα, είχε τους άπραγους θεατές οι οποίοι δεν άκουσαν και δεν είδαν. Το «Ποτέ ξανά» πρέπει να διατηρηθούν ζωντανά. Το μουσείο Ολοκαυτώματος θα κρατήσει ζωντανή για τος επόμενες γενιές αυτή την μνήμη».

Πηγή: thestival.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις