Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Το σκίτσο της άγριας επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη και η περιγραφή των δημιουργών του [pics]

Θεσσαλονίκη: Το σκίτσο της άγριας επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη και η περιγραφή των δημιουργών του [pics]

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρίσταται σε εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Κάποιοι θερμόαιμοι πολίτες τού ζητούν να αποχωρήσει «επειδή πούλησε τη Μακεδονία». Οι σκηνές που ακολουθούν είναι εφιαλτικές για τον κύριο Μπουτάρη…

Η επίθεση σε βάρος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον Μάιο του 2018 είναι ένα από τα σκίτσα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Βάλ’ τους Χ – Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας», στην Αθήνα.

Η φετινή καμπάνια παρουσιάζει 100 επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Το έργο με την επίθεση του Γιάννη Μπουτάρη έχει τίτλο «Πούλησες τη Μακεδονία» με την περιγραφή να είναι ως εξής:

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρίσταται σε εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Κάποιοι θερμόαιμοι πολίτες τού ζητούν να αποχωρήσει «επειδή πούλησε τη Μακεδονία». Ο Μπουτάρης αρνείται και τότε ένας από τους παρευρισκόμενους δίνει το σύνθημα της επίθεσης.

Κάποιοι ρίχνουν κάτω τον Μπουτάρη και τον κλωτσούν. Άλλοι πετάνε μπουκάλια εναντίον του. Οι άντρες της προσωπικής του συνοδείας προσπαθούν να τον φυγαδεύσουν. Το «εξαγριωμένο πλήθος» συνεχίζει να τον προπηλακίζει.

Κάποιος σπάει το τζάμι του αυτοκίνητου με το οποίο προσπαθεί να διαφύγει. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όλο το περιστατικό καταγράφεται σε βίντεο.

Για την επίθεση δώδεκα άτομα οδηγούνται σε δίκη, ανάμεσά τους και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Τουλάχιστον τρεις από τους εμπλεκόμενους ταυτοποιούνται από την αστυνομία ως μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ιερός Λόχος»».

Η έκθεση, με σκίτσα 25 δημιουργών, συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και την οργάνωσης Human Rights 360 και φιλοξενείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι». Θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Πηγή: voria.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις