Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Θρήνος για τον θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη!

Θρήνος για τον θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη!

Ένας σπουδαίος Κρητικός, ο Μίνωας Ζομπανάκης “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Συλλυπητήρια από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκλιπών Μίνωας Ζομπανάκης, ήταν πατέρας του προέδρου της ομάδας μπάσκετ ΚΑΕ Ρέθυμνο Cretan Kings, Κωστή Ζομπανάκη.

Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννημένος στις Καλύβες Χανίων το 1926, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια μιας πεντηκονταετούς σταδιοδρομίας σε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας. Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, ενώ τον Απρίλιο του 2010 η Σχολή Κένεντι ίδρυσε την έδρα που φέρει το όνομα του.

Επίσης, υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – και ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα με τις μεγάλες επιτυχίες του.

Ακόμη, ο Μίνως Ζομπανάκης ορίστηκε σημαίνων λαϊκός αξιωματούχος (έξαρχος) της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ τα τελευταία χρόνια διεύθυνε το δικό του κέντρο έρευνας (GISE AG) και οργάνωνε το ετήσιο Σεμινάριο των Αθηνών για κορυφαίους από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και ιδίως του ακαδημαϊκού χώρου.

Πάνω από όλα και πριν από όλα όμως, ο Μίνωας Ζομπανάκης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε με πάθος το νησί του, την Κρήτη και πάσχιζε πάντα για την πρόοδο του τόπου και τον ανθρώπων του.

Η ΚΑΕ Ρέθυμνο Cretan Kings εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του και εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

“Είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά του Κωστής και Ανδρέας, που έχουν μπολιαστεί με την αγάπη και το πάθος του πατέρα τους για δημιουργία και κοινωνική προσφορά, θα συνεχίσουν με περηφάνια το έργο του κρατώντας τη μνήμη του ζωντανή στο πέρασμα των χρόνων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΑΕ.

ΝΔ: Θεμελιωτής και πρωτοπόρος ο Μίνωας Ζομπανάκης

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του Μίνωα Ζομπανάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο Μίνως Ζομπανάκης υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων παγκοσμίως και συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος χρηματαγορών.

Έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων, ενώ ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα για τις πρωτοποριακές ιδέες του.

Αρνήθηκε τη θέση του Πρωθυπουργού όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών, ενώ υπήρξε άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια”.

Την προσωπικότητα του Μίνωα Ζομπανάκη εξαίρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

πηγές: Νέα Δημοκρατία – rethymnobc 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις