Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Το εφτάζυμο της Καλύμνου «στοχεύει» στην πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Το εφτάζυμο της Καλύμνου «στοχεύει» στην πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να πιστοποιηθεί το Εφτάζυμο της Καλύμνου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Το Εφτάζυμο της Καλύμνου είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που παρασκευάζεται στο νησί με παραδοσιακή συνταγή και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της καλυμνικής παράδοσης και γαστρονομίας» επισημαίνει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλήμονας Ζανετίδης.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Επαρχείο Καλύμνου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλήμονας Ζανετίδης έκανε αποδεκτή την εισήγηση του επάρχου Μουσελλή Εμμανουήλ και το αίτημα του προέδρου του Συλλόγου Αρτοποιών Καλύμνου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Σουλούνια Μικέ, για την πιστοποίηση του Εφτάζυμου της Καλύμνου, ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Το εφτάζυμο παρασκευάζεται στην Κάλυμνο, με μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή και συνοδεύει την καθημερινότητα των Καλυμνίων αλλά και όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής του νησιού, τις χαρούμενες και τις πιο δύσκολες από τη γέννηση, τον γάμο μέχρι και τον θάνατο. Είναι ένα προϊόν που όσοι το έχουν δοκιμάσει, φίλοι και επισκέπτες του νησιού, το αναζητούν στη συνέχεια.

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την αξία, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του προϊόντος, θα αναλάβει τη δαπάνη της μελέτης τεκμηρίωσης και σύνταξης του σχετικού φακέλου μετά την απαραίτητη έγκριση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο, το περιζήτητο εφτάζυμο του νησιού, θα μπορεί να ταξιδέψει παντού, εισφέροντας επιπλέον πόρους στους αρτοποιούς του νησιού, ενώ παράλληλα θα προβάλλει θετικά το νησί της Καλύμνου» επισημαίνει ο κ. Ζανετίδης.

Για την παρασκευή του προζυμιού του Εφτάζυμου χρησιμοποιούνται υλικά όπως σπασμένο ρεβύθι, καυτερές πιπεριές, γλυκάνισος κ.α ενώ για το εφτάζυμο εκτός από αλεύρι χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ούζο, μαστίχα, βούτυρο κλπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις