Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το κρανίο των Πετραλώνων 60 χρόνια μετά την ανακάλυψή του! video

Το κρανίο των Πετραλώνων 60 χρόνια μετά την ανακάλυψή του! video

Αν όχι το σημαντικότερο, το κρανίο των Πετραλώνων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της παλαιοντολογίας και της παλαιοανθρωπολογίας στη χώρα μας, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες από κάθε πλευρά του πλανήτη.

Το κρανίο των Πετραλώνων, βρέθηκε στο ομώνυμο σπήλαιο πριν από 60 χρόνια και ακόμη και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, δίνοντας καίριες πληροφορίες για την εξέλιξη του προϊστορικού ανθρώπου.

Από τη στιγμή της ανακάλυψής του τον Σεπτέμβριο του 1960 από κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής, έχουν λεχθεί και γραφεί πάρα πολλά, τόσο για το σπήλαιο όσο και για το κρανίο, με την επιστημονική κοινότητα να διχάζεται, κυρίως όσον αφορά στη χρονολόγησή του.

Πλέον, με τις σύγχρονες μεθόδους χρονολόγησης, κατατάσσεται γύρω στα 200.000 χρόνια πριν, με τη μελέτη των μορφολογικών του χαρακτηριστικών – μέσω και της σύγκρισης με ευρήματα σε άλλες περιοχές του κόσμου – να μπορεί προσφέρει νέα πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το κρανίο φέρεται να ανήκει σε άτομο, η ηλικία του οποίου προσδιορίστηκε σε διάφορες ηλικίες από διαφορετικούς επιστήμονες, με την πιο πιθανή, σύμφωνα με τον Stringer (1983), να είναι τα 20-25 χρόνια.

Για το πιο πολύτιμο εύρημα που έχει να παρουσιάσει ο ελληνικός χώρος, κάνει λόγο μιλώντας στο GRTimes.gr, η Ευαγγελία Τσουκαλά, Καθηγήτρια Γεωλόγος-Βιολόγος, Δρ. Παλαιοντολογίας και διευθύντρια του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του ΑΠΘ:

πηγή: grtimes.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις