Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραγική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Λάρισας! Δεν έχουν ούτε γιατρούς ούτε ασθενοφόρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εικόνα “αποσύνθεσης” έχει η πρωτοβάθμια υγεία στο νομό Λάρισας , σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, ενώ αίσθηση προκαλεί η αναφορά της Ομοσπονδίας πως “μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας”!

Εξαιρετικά προβληματική είναι η εικόνα στο νομό Λάρισας όπου η έρευνα ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει αναλυτικά τις ελλείψεις στα εξής Κέντρα Υγείας:

ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Δεν υπηρετεί Παιδίατρος, Οδοντίατρος, απόσταση από Λάρισα 45 χιλιόμετρα, πληθυσμός κάλυψης 40.000 περίπου, υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.

ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: Δεν υπηρετεί Παιδίατρος, Οδοντίατρος, Ακτινολόγος, κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν μαίες, πληθυσμός κάλυψης 25.000 χιλιάδες περίπου, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 45 χιλιόμετρα ή από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλιόμετρα.

ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, πληθυσμός κάλυψης 25.000 χιλιάδες, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλιόμετρα .

ΚΥ ΑΓΙΑΣ: Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 36 χιλιόμετρα ,πληθυσμός κάλυψης 13.500 .

ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος, δεν διαθέτει ασθενοφόρο ούτε πληρώματα, η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλο χώρο εκτός Κέντρου Υγείας και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων περίπου, πληθυσμός κάλυψης 20.000 περίπου.

Μιλώντας στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ. Λάρισας Λάμπρος Καραγιώγος τόνισε πως “η πρωτοβάθμια περίθαλψη θεωρείται ο πυλώνας του όποιου συστήματος υγείας θα ήθελε μία χώρα να διαθέτει. Στην καθημερινότητα, η πρωτοβάθμια δέχεται το 97% των αιτημάτων περίθαλψης. Στην Ελλάδα ποτέ δεν επιχειρήθηκε να οργανωθεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνει την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Τα ευρήματα από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αποδίδουν την πραγματικότητα και μεταξύ των άλλων την κεντρική πολιτική επιλογή να παραχωρηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψης πλήρως στα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Πηγή: onlarissa

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε