Σάββατο, 2 Μαρ.
11oC Αθήνα

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις χριστουγεννιάτικες φάτνες με τα ζωντανά ζώα

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις χριστουγεννιάτικες φάτνες με τα ζωντανά ζώα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δύο χριστουγεννιάτικες φάτνες με ζωντανά ζώα. Ο Βόλος στο επίκεντρο με εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων, να ζητούν και να πετυχαίνουν την παρέμβαση εισαγγελέα…

Τα ζωντανά ζώα σε χριστουγεννιάτικες φάτνες του Βόλου, συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις. Φιλόζωοι και κτηνίατροι μιλούν για κακοποίηση των ζώων και κάνουν λόγο για ένα ανεπίτρεπτο θέαμα στην πόλη. Ο Αχιλλέας Μπέος διαφωνεί και μάλιστα σε έντονο ύφος. Την τελική απόφαση θα λάβει εισαγγελέας, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Το θέμα ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, όταν ο Δήμος Βόλου καταγγέλθηκε από τον Κτηνιατρικό Σύλλογο και φιλοζωικές οργανώσεις για κακοποίηση ζώων στις χριστουγεννιάτικες φάτνες που έχουν στηθεί έξω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και στο χωριό του Αϊ Βασίλη. Η Εισαγγελία του Βόλου διέταξε προκαταρκτική με κτηνιάτρους και φιλοζωικές οργανώσεις να ζητούν την απομάκρυνση των ζώων άμεσα, με εφαρμογή του γράμματος του Νόμου.

Όπως σημειώνουν, οι πράξεις του Δήμου Βόλου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την νομοθεσία, αλλά και πολλές φορές με ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού της χώρας μας και του αξιακού μας συστήματος.

Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Παύλος Σταμόπουλος τόνισε στο taxydromos.gr, πως «τα ζώα δεν είναι δημόσιο θέαμα για τον στολισμό της πόλης, οι ζωντανές ψυχές δεν είναι μέρος ενός θεάματος και θα απαιτούμε να τηρηθεί ο Νόμος άμεσα και από την αστυνομία και από την εισαγγελία, χωρίς καμία καθυστέρηση. Η κακοποίηση ζώων είναι κακούργημα».

Παραπέμποντας στον σχετικό νόμο ο Κτηνιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «είναι ξεκάθαρο πως όταν τα ζώα βρίσκονται σε ένα χώρο περιορισμένο και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους αλλά και οχήματα καθημερινά, που αποτελούν έναν ιδιαίτερα στεροσογόνο παραγόντα, δεν πληρούνται αρκετές από τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ευζωία τους και ορίζονται σαφώς από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Τα ζώα αυτά υφίστανται παθητική κακοποίηση η οποία συνοψίζεται στα εξής σημεία:

1) Δε διαβιούν σε κατάλυμα προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης τους

2) Υποφέρουν από φόβο και αγωνία αρκετές ώρες της ημέρας

3) Δεν μπορούν να εκφράσουν συμπεριφορές κατάλληλες και σημαντικές για την καλή φυσική και κυρίως ψυχική τους κατάσταση

4) Ταλαιπωρούνται και καταπονούνται άσκοπα

5) Δεν τηρείται η υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας είναι ομόφωνα αντίθετος σε κάθε διαδικασία που θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τα δικαιώματα των ζώων και δεν υπακούει σε κανόνες που διασφαλίζουν την ευζωία τους».

Υπενθυμίζεται πως ο Αχιλλέας Μπέος είχε «βαφτίσει» στάβλους τις χριστουγεννιάτικες φάτνες, υποστηρίζοντας πως έτσι δεν υπάρχει θέμα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις