Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βόλος: Έχασαν σπίτι και οικόπεδο για χρέος 18.000€ – Η απόφαση και οι κινήσεις της οικογένειας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η οικογένεια προσπάθησε να βρει τη λύση αλλά δεν τα κατάφερε. Το χρέος των 18.000€ τους στοίχισε ένα σπίτι αλλά και ένα οικόπεδο…

Δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στη φορολογία των ακινήτων, ούτε να αποπληρώσουν και οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Εχασαν το αγαπημένο τους πρόσωπο, «έχασαν» και την περιουσία τους. Ο λόγος για ακόμα μία οικογένεια που αποποιήθηκε κληρονομία στο Ειρηνοδικείο Βόλου εξαιτίας οφειλής του νεκρού συγγενή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για χρέος μόλις 18.000 ευρώ, που ωστόσο δεν μπορούσαν να σηκώσουν, το πήραν απόφαση και απευθύνθηκαν στα δικαστήρια. Αποποιήθηκαν την κληρονομιά και αφησαν στο Δημόσιο και το σπίτι και το οικόπεδο. Συμπλήρωσαν την αίτηση και αποχώρησαν ήσυχοι ότι τα χρέη δεν θα τους κυνηγούν. Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες αποποιήσεις κληρονομιών, που έγιναν στο Ειρηνοδικείο Βόλου από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το ποσό της οφειλής. Πλέον, οικογένειες αποποιούνται περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν προφανώς με κόπους μίας ολόκληρης ζωής, για μερικές χιλιάδες ευρώ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η βαριά φορολογία σε συνδυασμό με την ανεργία και την αισθητή μείωση των εισοδημάτων, δείχνει πως η καθημερινότητα μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης έχει αλλάξει τραγικά. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στις αποποιήσεις κληρονομιών. Φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είναι περισσότερες κατά 80, φτάνοντας τις 585. Το 2014 ήταν 384. Τα χρέη από κληρονομιές «κυνηγούν» συγγενείς ακόμη και τετάρτου βαθμού συγγένειας. Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου τα χρέη είναι υψηλά είναι κατανοητό να υπάρχει φόβος.

Απορίας άξιον όμως είναι – όπως σχολιάστηκε σε δικηγορικούς κύκλους – είναι αν τα χρέη αυτά είναι γνωστά στο ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον, ώστε όλες οι απαιτούμενες ενέργειες να γίνονται έγκαιρα και εμπρόθεσμα σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια που αφήνει η κείμενη νομοθεσία. Οι κληρονομιές αφορούν σε πραγματικά χρέη που δεσμεύουν το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του θανόντος μέχρι να αποπληρωθούν εκτός αν γίνει εγκαίρως η αποποίησή τους.

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς

Νέο μπλόκο στους πλειστηριασμούς ετοιμάζει σήμερα το Κίνημα Πολιτών έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας. Παρά τη συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων, το ραντεβού ισχύει για τις 15.30 μετά το μεσημέρι, όπως κάθε Τετάρτη, προκειμένου να αποτραπεί κάθε διαδικασία. Την ίδια ώρα εξάλλου συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς που απειλούν οικογένειες και νοικοκυριά.

Στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας, διεξάγονται κυρίως διαδικασίες που αφορούν επαγγελματικά ακίνητα, πλειστηριαμοί από επιχειρηματικά δάνεια, εκούσιοι πληστιαριασμοί ή υποθέσεις ιδιωτών για καταβολή αποζημιώσεων ή διατροφών. “Έστω κι αν δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, στα δυόμισι χρόνια που αποκλείουμε το Ειρηνοδικείο είναι βέβαιο ότι έχουν σωθεί και πρώτες κατοικίες” σχολίασε ο Τάσος Νικολαδάκης υπεύθυνος του ΕΚΠΟΙΖΩ Πάτρας.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος, taxydromos.gr

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε