Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Βόλος: Ληστής και δολοφόνος ζήτησε να μειωθεί η ποινή του! Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Βόλος: Ληστής και δολοφόνος ζήτησε να μειωθεί η ποινή του! Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Εχει σε βάρος του κάθειρξη 82 ετών με εκτιτέα τα 25 και αιτήθηκε μείωση ποινής στα 20 έτη όπως προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας. Απορρίφθηκαν οι αντιρρήσεις ποινής 31χρονου βαρυποινίτη των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα τονίζοντας ότι δεν χωρεί ευμενέστερη τροποποίηση. Δεν είναι ανέγκλητη η πράξη, επισήμανε, επικαλούμενος σχετικά άρθρα του ποινικού κώδικα. Το Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία. Οι αντιρρήσεις δεν έγιναν αποδεκτές.

Ο 31χρονος έχει καταδικαστεί με τελεσίδικες αποφάσεις για σειρά σοβαρών αδικημάτων. Η τελευταία εκδόθηκε το 2018 από το Μονομελές Εφετείο Ναυπλίου. Εχει αποφάσεις καταδίκης για ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά κατά συναυτουργία, απόπειρα ληστείας, διακεκριμένη κλοπή, θανατηφόρα σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, συμμετοχή σε συμμορία.

Επισημαίνει ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δεν είναι η πρώτη φορά που απορρίπτει αντιρρήσεις. Στις 15 Μαΐου με παρόμοιο σκεπτικό δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση κρατούμενου για ληστεία καθώς είχε τελεσίδικη απόφαση από το 2006 με κάθειρξη 25 ετών.

Ακόμη, στις 9 Απριλίου δεν έγινε αποδεκτή ακόμη μία αίτηση βαρυποινίτη των αγροτικών φυλακών για το αδίκημα της αρπαγής από κοινού. Με το νέο ποινικό κώδικα η μεγαλύτερη κάθειρξη που μπορεί να επιβληθεί είναι 20 ετών, ενώ με τον παλαιό ποινικό κώδικα ήταν 25 ετών. Σε μία δίκη που γίνεται τώρα ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να επωφεληθεί των ευεργετικών διατάξεων ανεξάρτητα από το χρόνο του αδικήματος. Εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο για ποινές που έχουν επιβληθεί με τελεσίδικες αποφάσεις.

Επίσης, κανένας δεν μπορεί να ζητήσει μείωση ποινής όταν έχει ασκήσει έφεση και η υπόθεσή του μένει να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό.

Εντούτοις φαίνεται ότι ο νέος ποινικός κώδικας και οι ευνοϊκότερες διατάξεις του γέννησαν ελπίδες σε ήδη κρατούμενους ότι κάτι μπορεί να αλλάξει υπέρ τους και να κριθούν υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις