Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βόρειο Αιγαίο: Παραμένουν εγκλωβισμένοι 10.500 πρόσφυγες – Οι σκέψεις μετά τα επεισόδια στη Μόρια!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με καζάνια που βράζουν μοιάζουν η Μυτιλήνη, η Χίος και η Σάμος λόγω του προσφυγικού. Την ανάγκη «λήψης αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι δομές…

της εξέτασης και απονομής του ασύλου και να αποσυμφορηθούν τα νησιά» τόνισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM». Η κ. Καλογήρου δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της ζητηθεί στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προχθεσινά στη Λέσβο και σημείωσε πως «το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, που δεν μπορεί να το σηκώσει ούτε το Βόρειο Αιγαίο ούτε η χώρα μας».

Σημείωσε δε πως «το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί -όπως περιμέναμε και όπως όφειλε στην ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου- έχει δημιουργήσει όλη αυτή η κατάσταση» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να περιμένουν 6, 7 και 8 μήνες για την εξέταση του ασύλου τους. Αυτό δεν τιμά την Ευρώπη. Γιατί το θέμα είναι καθαρά ότι η Ευρώπη δεν συνέδραμε στην οργάνωση αυτής της δομής».

Έδωσε, δε, έμφαση και στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, σημειώνοντας: «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πάρα πολύ δύσκολες. Τα hot spot σε όλο το Βόρειο Αιγαίο έχουν δυναμικότητα 5.450 μετανάστες και πρόσφυγες και αυτή τη στιγμή το Βόρειο Αιγαίο έχει πάνω από 10.500. Οι συνέπειες είναι και για την τοπική κοινωνία και οικονομία και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σ΄αυτές τις δομές φιλοξενίας».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε