Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απόφαση – σταθμός για τρανς πρόσφυγα που ζει στη Λέσβο

Απόφαση – σταθμός για τρανς πρόσφυγα που ζει στη Λέσβο
ΦΩΤΟ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προχθεσινή απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης διά του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης να επιτρέψει σε μια πρόσφυγα από το Μπαγκλαντές να αλλάξει την ταυτότητα της ήταν κάτι που δεν το περίμενε να συμβεί η 23χρονη Οβίλια Μ.

Η Οβίλια Μ. είναι τρανς, βρίσκεται σε διαδικασία φυλομετάβασης, εδώ και ενάμιση χρόνο ενώ το αίτημα ασύλου της έγινε παραδεκτό στις 20 Απριλίου 2018. Και την περασμένη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ανακοίνωση της δικηγορικής ομάδας HIAS Greece, αλλά και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, έγινε γνωστό ότι το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, έκανε δεκτό το αίτημά της να μεταβληθεί το κύριο όνομα στην ταυτότητά της αλλά και το φύλο της, μέχρι πρότινος, «άρρεν». Ήδη μάλιστα, η Οβίλια πήγε με τον δικηγόρο της, Βασίλη Κερασιώτη στην Υπηρεσία Ασύλου για να ζητήσει νέα ταυτότητα.

Η Οβιλία, όπως η ίδια λέει από μικρή, ως «βιολογικό αγόρι» που ένιωθε κορίτσι βίωσε πολύ άσχημες και τραυματικές εμπειρίες. Δέχτηκε επιθέσεις στο σχολείο, βιάστηκε δύο φορές από τους συμμαθητές της, την αποκαλούσαν hisra (βρισιά για τους τρανς στη γλώσσα της). H οικογένειά της και η κοινωνία όπου μεγάλωσε τη θεωρούσε ένα… λάθος. «Αφού ο Θεός σε έφτιαξε άντρα, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν γυναίκα», της έλεγαν, όπως ανέφερε. Μετά τους βιασμούς, η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε στους γονείς των άλλων παιδιών και λίγο μετά άγνωστοι έκαψαν το σπίτι της. Η μητέρα της πείστηκε από την ίδια ότι πρέπει να φύγει, πήρε κρυφά από τον σύζυγό της ένα μεγάλο για την περιοχή χρηματικό ποσό που όμως της εξασφάλισε τη διαφυγή της στη Λέσβο. Η Οβίλια ζει μόνιμα πια στη Λέσβο και δουλεύει εδώ και ένα χρόνο σε ένα συνεργατικό εστιατόριο.

«H απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αποτελεί σημαντική συμβολή στα δικαιώματα των τρανς-διεμφυλικών προσώπων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Η ιδιαίτερη αξία της απόφασης εντοπίζεται στο γεγονός, ότι μετά από 1, 5 χρόνο εφαρμογής του ν. 4487/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποσαφήνισε νομολογιακά την έννοια “προσαρμογή επωνύμου”, στις περιπτώσεις μεταβολής της καταχώρισης φύλου. Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι το τρίπτυχο ταυτότητα φύλου, κύριο όνομα, επώνυμο αποτελεί βασικό συστατικό της προσωπικότητας κάθε ατόμου και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα» επισημαίνει ο δικηγόρος της, Βασίλης Κερασιώτης, από τη δικηγορική ομάδα HIAS Greece.

 

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις