Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κρούσμα ευλογιάς του προβάτου σε κοπάδι στη Λέσβο

Κρούσμα ευλογιάς του προβάτου σε κοπάδι στη Λέσβο

Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εστία ευλογιάς του προβάτου, σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή Μανταμάδου.

Ήδη εκδόθηκε απόφαση λήψης μέτρων στην μολυσμένη εκμετάλλευση, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου και σφάγησαν όλα τα ζώα της εκτροφής, ενώ πραγματοποιήθηκε και απολύμανσή της.

Προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου στο νησί και στη λοιπή χώρα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εξέδωσε απόφαση λήψης μέτρων στο νησί της Λέσβου, σύμφωνα με την οποία:

1. Απαγορεύεται η έξοδος από τη Λέσβο ζώντων αιγοπροβάτων, µη εδωδίµων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών, καθώς και ειδών χορτονοµής.

2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων στη Λέσβο.

3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί.

4. Στη ζώνη προστασίας, η οποία οριοθετείται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής, όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός της εκμετάλλευσης και δεν μετακινούνται από αυτήν. Μόνο σε επείγουσα σφαγή σφάζονται στο πλησιέστερο σφαγείο, μετά από άδεια και επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο. Στη ζώνη επιτήρησης, η οποία οριοθετείται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περιμετρικά της μολυσμένης εκτροφής, τα αιγοπρόβατα δεν μετακινούνται εκτός της ζώνης για 21 ημέρες. Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων μετά την παρέλευση 21 ημερών στο πλησιέστερο σφαγείο μετά από άδεια.

5. Επιτρέπεται η σφαγή των ζώων που βρίσκονται εκτός της ζώνης επιτήρησης και προστασίας, μόνο σε σφαγεία που βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.

6. Σχετικά με τη λειτουργία του σφαγείου Μανταμάδου, θα ακολουθήσει άμεσα, νέα συμπληρωματική απόφαση.

Ας σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται :

Άμεσα, μετά από άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής

Έμμεσα, μέσω εργαλείων, οχημάτων ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή),

Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

Συμπτώματα:

Η μέγιστη περίοδος επώασης της νόσου, είναι 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι,

– Υψηλός Πυρετός (41-42 βαθμοί Κελσίου).

– Ανορεξία, ταχύπνοια, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια.

– Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται ερυθρότητα.

– Ερυθρές στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, στο μαστό, την ακροποσθία, το όσχεο, την κάτω επιφάνεια ουράς και την έσω επιφάνεια των μηρών.

Στη συνέχεια, οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες και οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυτές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται.

Η νοσηρότητα είναι περίπου 70% και η θνησιμότητα 80 με 100%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις