weather-icon °C AΘΗΝΑ

Λέσβος: Με παρέμβαση εισαγγελέα έφυγαν οι μετανάστες από την πλατεία Σαπφούς

Λέσβος: Με παρέμβαση εισαγγελέα έφυγαν οι μετανάστες από την πλατεία Σαπφούς
ΦΩΤΟ από το lesvospost

Οι επιχειρηματίες δήλωναν έτοιμοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Μια μερίδα περίπου 20-30 επιχειρηματιών της περιοχής πήγαν στην Πλατεία Σαπφούς με σκοπό να απομακρύνουν τους κατασκηνωτές μετανάστες, που όπως λένε οι επιχειρηματίες τους έχουν κάνει μεγάλη ζημιά.

Μετά από διαπληκτισμούς και φωνές, κατέφθασαν και περίπου 30-40 μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυοι… Το όλο σκηνικό θα ξέφευγε αν δεν ενημέρωναν τον Δήμαρχο Λέσβου και εκείνος με την σειρά του τον εισαγγελέα και την αστυνομία..

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ο δήμαρχος Λέσβου και ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας έδωσε τελεσίγραφο στους μετανάστες, λέγοντας πως αν δεν αδειάσουν την πλατεία και δεν μεταφερθούν άμεσα στη Μορια, η αστυνομία θα αναγκαστεί να χρησιμοποίηση βία, εξηγώντας τους το αυτονόητο  «πως είναι παράνομο να κάνουν κατάληψη σε δημόσιο χώρο..»

Ο Δήμαρχος εξαγριωμένος από την κατάσταση είπε στους μετανάστες να πάνε να κάνουν κατάληψη στην γενική γραμματεία Αιγαίου. Μάλιστα στο σημείο σαν διερμηνέας και εκπρόσωπος των μεταναστών εμφανίστηκε και δικηγόρος ΜΚΟ όπου συζήτησε επί ώρα με τον δήμαρχο Λέσβου τον εισαγγελέα και την αστυνομία…

Σε εκείνο το σημείο εξαγριώθηκαν κάποιοι πολίτες της Λέσβου αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων δεν είχαμε περεταίρω αντεγκλήσεις.

Τελικά μετά από 3 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων και αφού ξεκαθάρισε ο δήμαρχος ότι δεν υπάρχει άλλη δομή για να τους στεγάσει οι μετανάστες, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν με πούλμαν στο κτιριο της αστυνομίας τουλάχιστον για σήμερα, έτσι ώστε να εξεταστούν άμεσα τα αιτήματα τους και είτε να φύγουν για την Αθήνα είτε να απελαθούν…

Ο Δήμαρχος Λέσβου μάλιστα έκανε και μια πρόταση λέγοντας πως μπορεί να φιλοξενήσει σε κάποια δομή μόνο τα ανήλικα μαζί με τους γονείς τους, αλλά οι μετανάστες δεν το δέχτηκαν. Σαν πρόταση έπεσε και η προσωρινή τους στέγαση στο υπό κατάληψη κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μπινειο, εκεί δηλαδή που φιλοξενούνταν και χτες από οργανώσεις των αντεξουσιαστων.

Δήμαρχος: Η επόμενη κινητοποίηση θα είναι στην Αθήνα

Λίγο πριν αποχωρήσει από την πλατεία, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, σε δηλώσεις του τόνισε, πως η σημερινή κατάσταση ήταν άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά μιας συνολικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια.

«Το νησί μας φιλοξενεί πάνω από 9.000 ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να στριμωχθούν σε εγκαταστάσεις για 3.500 άτομα. Είναι δεδομένο, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα πράγματα θα εξελίσσονται όπως σήμερα, ίσως και χειρότερα. Εμείς στείλαμε τα μηνύματά μας, με όλους τους τρόπους. Βλέπω, δυστυχώς, ότι ο αρμόδιος υπουργός και το αρμόδιο υπουργείο, εμμένει στην πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού, όπως την χαρακτηρίζουν, στην πραγματικότητα όμως εμμένουν στην ομηρία της Λέσβου και των συμπατριωτών μας. Αν υπήρχε η παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε σήμερα να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, με μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε κέντρα που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό».

Στη δήλωση του ο κ. Γαληνός αναφέρθηκε σε πρωινή συζήτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ήταν προσκεκλημένος και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφας. «Δυστυχώς, από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, ούτε και αλλάζει στρατηγική» είπε ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος προανήγγειλε την επόμενη κινητοποίηση, «η οποία θα είναι στην Αθήνα, είτε στη Βουλή, είτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Λέσβος οφείλει να δώσει βροντερό “παρών”. Αν δεν βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, θα έχουμε καταστάσεις οι οποίες θα είναι ανεξέλεγκτες και θα ντροπιάσουν συνολικά την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα».

Πηγή: LesvosPost, ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS MM