Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Σάμος: Η δασκάλα που υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση

Σάμος: Η δασκάλα που υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Στο newsit.gr μίλησε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός σε βάρος της οποίας έχει ασκήσει αγωγή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ της Σάμου, επειδή υπερασπίστηκε τον δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και ειδικότερα στο σχολείο όπου ίδια δίδασκε την περσινή σχολική χρονιά.

Η αγωγή, μέσω της οποίας ζητείται από την εκπαιδευτικό το ποσό των 50.000 ευρώ, εκδικάστηκε σήμερα και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν η έναρξη λειτουργίας Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων με 14 προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολικό κτίριο τον περασμένο Μάρτιο με τους γονείς να αντιδρούν τότε αποφασίζοντας αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα,.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείο Βαθέος Σάμου ζητάει από την εκπαιδευτικό 50.000 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωσή του «με ύφος απαξιωτικό, υποτιμητικό και προσβλητικό τόνο είπε αυτολεξεί: «Ρατσιστές είστε εσείς, και θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας».

«Τους είπα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν ασθένειες»

Η Σοφία Κατζάνη, ανέφερε μιλώντας αποκλειστικά στο newsit.gr: «στις 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων η οποία έγινε σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Σάμου με θέμα τις κινητοποιήσεις των γονέων προκειμένου να αποτραπεί η έναρξη λειτουργίας του τμήματος προσφύγων στο σχολείο μας. Την επόμενη μέρα το πρωί, οι μαθητές της τάξης όπου δίδασκα παράλληλη στήριξη με πλησίασαν και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες καθώς πίστευαν ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν αρρώστιες από τα προσφυγόπουλα που θα έρχονταν την επόμενη εβδομάδα στο σχολείο μας. Όταν ακούσαμε αυτές τις ανησυχίες των παιδιών, εγώ και η δασκάλα της τάξης ως παιδαγωγοί και ως οφείλαμε προσπαθήσαμε φυσικά να τα καθησυχάσουμε. Μπαίνοντας στην τάξη κάναμε μια συζήτηση μαζί τους να δούμε τι σκέφτονται, σε αυτή την συζήτηση λοιπόν ουδέποτε αναφερθήκαμε στους γονείς των μαθητών».

«Συζητώντας με τα παιδιά» συνέχισε η εκπαιδευτικός, «υποστήριξα το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες, τους μιλήσαμε για τα “άλλα” παιδιά που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο μας και το πόσο ίδια είναι τελικά αυτά τα άλλα παιδιά και ουσιαστικά κάλεσα τα παιδιά να υποδεχθούν τους νέους συμμαθητές τους. Αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονέων. Ήταν οι ίδιοι γονείς που δεν έστελναν για εβδομάδες τα παιδιά τους στο σχολείο για να μην μολυνθούν από τα άλλα παιδιά, παρότι οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος».

«Να μη μιλάμε στα παιδιά τους για τέτοια ζητήματα»

Όπως είπε η Σοφία Κατζάνη, «την επόμενη ημέρα, ενώ είχαμε ξεκινήσει το μάθημα, κατόπιν εντολής των υπεύθυνων του σχολείου κάλεσαν εμένα και την δασκάλα της τάξης να σταματήσουμε το μάθημα μας και να πάμε στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται 15 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις ήταν γονείς μαθητών μας οι οποίοι μας επιτέθηκαν ποικιλοτρόπως, μας φώναζαν σε υψηλούς τόνους και μας επέπληξαν λέγοντας μας ότι δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να μιλάμε για τέτοια κοινωνικά ζητήματα χωρίς να το έχουμε συζητήσει πρώτα μαζί τους. Δέχτηκα επίθεση από τους γονείς παρουσία μάλιστα των προϊσταμένων μου. Μάλιστα ο αντίδικος μου αποδίδει ότι τους αποκάλεσα ρατσιστές. Το αδίκημα μου είναι ότι πίστευα και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έχουν θέση στο σχολείο. Ο ρόλος μας είναι η διαμόρφωση ανθρώπων και η μετάδοση των ανθρωπιστικών αξιών, ο δάσκαλος οφείλει να το κάνει αυτό, οφείλει να δώσει φτερά στο πνεύμα των παιδιών, οφείλει να φωτίσει το σκοτάδι τους».

«Διώκεται επειδή έκανε το καθήκον της»

Σύμφωνα με τη συνήγορο της εκπαιδευτικού Παναγιώτα Ματσουρίδου η οποία επίσης μίλησε στο newsit.gr, «στην εν λόγω υπόθεση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως Σάμου υπέβαλε αγωγή κατά της δασκάλας, η οποία εργάστηκε στη Σάμο για 6 μήνες. Ο Σύλλογος Γονέων υποστηρίζει πως στην συνάντηση που έγινε με την δασκάλα εκείνη τους απηύθυνε τον λόγο λέγοντας “ρατσιστές είστε εσείς και έτσι θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας”. Η δασκάλα αρνείται τον ισχυρισμό αυτόν και το σύνολο της αγωγής σε βάρος της».
«Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 εξοργισμένοι γονείς μπήκαν στο σχολείο εν ώρα μαθήματος και απαίτησαν να διακόψει η δασκάλα το μάθημα της, δυστυχώς οι υπεύθυνοι του σχολείου το επέτρεψαν αυτό παρότι το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εισέρχεται στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Η δασκάλα διώκεται επειδή απλά επιτέλεσε το εκπαιδευτικό του καθήκον, αρνείται εξ ολοκλήρου την αγωγή και διαθέτει μαρτυρίες συναδέλφων της. Στο πλάι της δασκάλας βρίσκονται και γονείς μαθητών οι οποίοι έχουν κάνει και ενυπόγραφη δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι όταν ο Σύλλογος αποφάσισε να κάνει την συγκεκριμένη αγωγή δεν είχαν ενημερωθεί τα μέλη ότι πρόκειται για αγωγή κατά της δασκάλας. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να μπορέσει να κρίνει την υπόθεση με αντικειμενικά στοιχεία και να δικαιώσει την δασκάλα που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει τον τρόμο να ξέρει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλει 50.000, ένα ποσό εντελώς δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές απολαβές της» κατέληξε η κ. Ματσουρίδου.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις