Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Χίος: Κανένα ίχνος από τους μετανάστες που αγνοούνται – Το χρονικό της τραγωδίας [pics]

Χίος: Κανένα ίχνος από τους μετανάστες που αγνοούνται – Το χρονικό της τραγωδίας [pics]

Δύο μετανάστες αγνοούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης (28.03.2019) κοντά στην παραλία του Μερσινιδίου Χίου και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

Οι αγνοούμενοι μετανάστες είναι ένας 21χρονος από την Υεμένη και ένας Παλαιστίνιος 25 ετών. Οι έρευνες σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από την παραλία των Γλάρων έως τον Καρφά δεν έχουν αποδώσει, πλην ορισμένων ευρημάτων. Άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης περισυνέλεξαν μία τσάντα, που ανήκει σε έναν απ΄τους αγνοούμενους και η οποία περιέχει προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ δε αυτών και το κινητό τηλέφωνό του.

Στις έρευνες εκτός από τα σκάφη του λιμεναρχείου Χίου, συμμετείχε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, ιταλικό σκάφος της Frontex, το ελικόπτερο σούπερ πούμα, αλιευτικά σκάφη και δύτης του στρατού.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις τρεις τα ξημερώματα όταν μια βάρκα με συνολικά 38 επιβαίνοντες έφτασε στην παραλία του Μερσινιδίου, όπου και αποβιβάστηκαν πέντε ή έξι άτομα. Δεν πρόλαβαν, όμως, οι υπόλοιποι, καθώς η θάλασσα λόγω του έντονου κυματισμού τράβηξε την βάρκα προς τα μέσα, κτύπησε σε έναν βράχο και σχίστηκε.

Περίπου 25 άτομα έπεσαν στη θάλασσα και γαντζώθηκαν σε έναν βράχο. Στο σημείο έφτασαν τα σκάφη του λιμεναρχείου Χίου και τους περισυνέλεξαν, ενώ μέσα στη βάρκα έμειναν πέντε άτομα, κυρίως παιδιά, τα οποία και διέσωσε το σκάφος της Frontex, που είχε σπεύσει στην περιοχή.

Ανάμεσα σε όσους διασώθηκαν είναι και μια μητέρα με το μόλις τριών μηνών βρέφος της, το οποίο παρέλαβε μελανιασμένο από το κρύο η λιμενάρχης Χίου κα Ειρήνη Αργύρη. Λίγο αργότερα, το βρέφος και η μητέρα του μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Χίου.
Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι υπήρχαν αγνοούμενοι, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου μεταφέρθηκαν οι 36 μετανάστες.

Εκεί κάποιος άρχισε να ψάχνει τον έναν αγνοούμενο φίλο του, ενώ στην πορεία από τις έρευνες του λιμεναρχείου Χίου προέκυψε ότι υπήρχε και δεύτερος αγνοούμενος.

Κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο, ενώ ούτε και στη βάρκα ή στην θαλάσσια περιοχή βρέθηκαν σωσίβια, γεγονός που σημαίνει ότι οι διακινητές έχουν γίνει ακόμα πιο απάνθρωποι και βάζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στις βάρκες, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας.

 

Με πληροφορίες από το astraparis.gr

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις