Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

«Βράζει» από κρούσματα η Πάτρα – Σταθερή η κατάσταση του 9χρονου με κορονοϊό στη ΜΕΘ

«Βράζει» από κρούσματα η Πάτρα – Σταθερή η κατάσταση του 9χρονου με κορονοϊό στη ΜΕΘ

Με 64 νέα κρούσματα μόνο χθες, με έναν 9χρονο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Ρίο, με τη βρετανική μετάλλαξη «παρούσα» πια στην πόλη και με τον κορονοϊό να επελαύνει πια στους υγειονομικούς στο νοσοκομείο του «Άγιου Ανδρέα» η πρωτεύουσα της Αχαΐας βρίσκεται σε κατάσταση ανοιχτού πολέμου με τον ιό.

«Αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα αυτή τη στιγμή είναι το κάτι άλλο» περιγράφει ανήσυχη στο newsit.gr, η Άννα Μαστοράκου, πυρηνική γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και εξηγεί: «Οι συρροές κρουσμάτων κορονοϊού  στην κοινότητα της πόλης είναι πολύ μεγάλες- σε καταστήματα, επιχειρήσεις, σχολεία, μέσα στα σπίτια, μέσα στην πόλη, στα νοσοκομεία, παντού…. Σήμερα μάλιστα έχουμε πάρα πολλά παιδιά που προσέρχονται για τεστ κορονοϊού».

Σημειώνεται εδώ, πως στην Αχαΐα δύο Δημοτικά Σχολεία είναι κλειστά. Επίσης, επτά τμήματα σχολείων και δύο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Σταθερή η κατάσταση υγείας του 9χρονου

Το πιο ανησυχητικό νέο που έδωσε χθες η Πάτρα, ήταν η είδηση της εισαγωγής ενός 9χρονου αγοριού στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο, ο οποίος νόησε από κορονοϊό, πολύ πιθανόν με τη βρετανική μετάλλαξη.

Η μητέρα του, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είναι ανάμεσα στους 11 υγειονομικούς που έχουν προσβληθεί από τη βρετανική μετάλλαξη.

Η κα Μαστοράκου αναφέρει ότι η κατάσταση του 9χρονου στη ΜΕΘ είναι σταθερή και αυτό είναι ένα καλό νέο αλλά σε κάθε περίπτωση το 24 ώρο που διανύουμε είναι κρίσιμο και είναι σημαντικό η κατάσταση να παραμείνει σταθερή. «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το παιδί ανταποκρίνεται στην αγωγή, η οποία είναι μια υψηλής ροής μάσκα παροχής οξυγόνου- μέθοδος high flow» μας λέει η ίδια.

Σημειώνεται εδώ πως τα μέλη της οικογένειας του 9χρονου, πατέρας, μητέρα και αδερφός, έχουν νοσήσει και είναι όλοι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Xθες είδαν το παιδί τους μέσω skype.

Όσο για το αν το παιδί είναι φορέας της βρετανικής μετάλλαξης, η κα Μαστορικού λέει: «Παρότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα για να δοθεί  η απάντηση του δείγματος, η κλινική εικόνα του παιδιού, αλλά και το γεγονός ότι η μαμά του είναι φορέας της βρετανικής μετάλλαξης όπως και το ότι χρειάστηκε άμεση παροχή οξυγόνου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι το παιδί να είναι επίσης φορέας της βρετανικής μετάλλαξης».

Πως έγινε η εισβολή της βρετανικής μετάλλαξης στον «Άγιο Ανδρέα»

Όπως αποκαλύπτει η κα Μαστοράκου η εισβολή της βρετανικής μετάλλαξης στον «Άγιο Ανδρέα» έγινε από την κοινότητα, από συνοδό ασθενή που την έφερε μέσα στο νοσοκομείο- «Από εκεί και πέρα, και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας αυτής της μετάλλαξης η μετάδοση μέσα στο νοσοκομείο ήταν ραγδαία. Είναι άδικο λοιπόν να στοχοποιούνται οι υγειονομικοί. Κάποιοι από αυτούς που νόσησαν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είχαν προλάβει ήδη να κάνουν την Α δόση, όμως από τη στιγμή που μπήκε το συγκεκριμένο στέλεχος μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα άρπαξαν όλα φωτιά».

Σημειώνεται ότι χθες, άλλα οκτώ νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, που πια δίνει κρούσματα στους υγειονομικούς σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, με απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργικά ιατρεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς στους υγειονομικούς

Το ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είχε μια πιο χαμηλή τάση προσέλευσης στο πρώτο κάλεσμα του εμβολιασμού είναι ένα γεγονός, όμως, σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, για το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει και η εξής παράμετρος: αρκετοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και διάφορες παθήσεις και είχαν σκέψεις για τις παρενέργειες του εμβολίου και χρειάζονταν σε εκείνη τη φάση πιο ενδελεχή ενημέρωση.

«Το θετικό νέο είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Πάτρα είμαστε στους 9.000 εμβολιασμούς, οι αμφιβολίες αίρονται, ο κόσμος προσέρχεται και το ίδιο και οι υγειονομικοί» λέει η κα Μαστοράκου και συμπληρώνει: «Η έκκληση που απευθύνει αυτή τη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας σε όλους τους πολίτες είναι να φορούν διπλή, καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα ή χειρουργική και να κάνουν πολύ τακτικό αερισμό στα σπίτια τους. Δεν έχουμε και πολλά όπλα αυτή τη στιγμή στα χέρια μας…»

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις