Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Χαλκιδική: Αυτό είναι το σχολείο της Ολύνθου που οι περισσότεροι μαθητές φτάνουν με ποδήλατα

Χαλκιδική: Αυτό είναι το σχολείο της Ολύνθου που οι περισσότεροι μαθητές φτάνουν με ποδήλατα

Λίγο πριν χτυπήσει το πρωινό κουδούνι στο δημοτικό σχολείο Ολύνθου στη Χαλκιδική, η εικόνα θυμίζει ποδηλατικό γύρο. Μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο με τα ποδήλατά τους, τα παρκάρουν στις ειδικές θέσεις που έχουν φτιιαχτεί και μπαίνουν στις τάξεις…

Ποδήλατο έχουν όλοι οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς πηγαίνουν για μάθημα με …ορθοπεταλιές. Ωστόσο, γονείς και εκπαιδευτικοί παρατήρησαν ότι οι πιο μικροί ποδηλάτες δεν φορούσαν κράνος κι έτσι το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και την οικονομική στήριξη των Ολυνθιωτών ιδιοκτητών εργοστασίων επεξεργασίας Πράσινης Ελιάς, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να προσφέρουν δωρεάν κράνη σε όλα τα παιδιά. 

Το πρόγραμμα «πάω σχολείο με το ποδήλατό μου» ξεκίνησε από πέρυσι στο δημοτικό του γραφικού χωριού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του σχολείου Βασίλης Μισαηλίδης, εξήγησε πως η δράση αγαπήθηκε από τα παιδιά και τώρα επισφραγίζεται με τον καλύτερο τρόπο. «Η προσέλευση στο σχολείο, μας λένε πως θυμίζει σκανδιναβική χώρα.

Τα 74 παιδιά του δημοτικού και τα 21 του νηπιαγωγείου έχουν όλα ποδήλατο και ήταν ανάγκη να φροντίσουμε για την ασφάλειά τους και να έχουν όλα κράνη», σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά αγαπούν το δίτροχο αυτό όχημα και ειδικά τώρα που είναι καλός ο καιρός, είναι τόσα πολλά τα ποδήλατα στην είσοδο του σχολείου, που δεν επαρκούν πλέον τα σταντ που υπάρχουν για τη στάθμευσή τους.

«Το κράνος μου φορώ και τη ζωή μου αγαπώ» είναι το σύνθημα της δράσης, που έχει στόχο πάνω απ’ όλα την προστασία των παιδιών και επιπλέον να είναι υπεύθυνα, να τηρούν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, να αποκτήσουν οδική συμπεριφορά και να προωθούν και να καλλιεργούν θετικά πρότυπα κυκλοφοριακής κουλτούρας.

«Είμαστε μια κοινωνία που νιώθουμε εξοικειωμένοι με το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Έχουμε στην περιοχή μας το μοναδικό διαδραστικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου κάνουμε μαθήματα βιωματικά με τα σήματα και τους κανόνες που υπάρχουν στο δρόμο. Πάνω από οκτακόσιοι μαθητές έχουν φωνάξει “στοπ στα ατυχήματα” και έχουν τη δυνατότητα να το επισκέπτονται απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία», δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την οδική ασφάλεια 2021-2030 και την πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους για χρήστες ποδηλάτου ηλικίας έως 12 ετών, οι εμπνευστές της δράσης προχώρησαν ήδη στην προμήθεια κρανών που θα διατεθούν στους μαθητές αύριο, Πέμπτη 3 Ιουνίου, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, οι μαθητές θα παραλάβουν τα κράνη τους για ασφαλείς μετακινήσεις στο σχολείο αλλά και στις βόλτες τους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις