Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαλκιδική: «Δεν έπαιρνε ανάσα, είχε ασπρίσει» – Δραματική περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της 16χρονης

Χαλκιδική: «Δεν έπαιρνε ανάσα, είχε ασπρίσει» – Δραματική περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της 16χρονης

Συγκλονίζει ο θάνατος της 16χρονης Δήμητρας που έχασε τη ζωή της στη Χανιώτη Χαλκιδικής από αλλεργικό σοκ μετά από κατανάλωση hot dog που είχε παραγγείλει σε εστιατόριο.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με την οικογένεια της 16χρονης, ότι το κορίτσι έπαθε αλλεργικό σοκ και έφυγε από τη ζωή. Η 16χρονη είχε πάει για διακοπές στη Χαλκιδική με την παρέα της, έφαγε hot dog και λίγα λεπτά μετά κατέρρευσε. Κλήθηκε ασθενοφόρο για να την παραλάβει και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η οικογένεια της, αυτό έφτασε στο σημείο 45 λεπτά μετά, όταν ήδη το κορίτσι είχε χάσει τη ζωή του.

Ένας από τους φίλους της 16χρονης Δήμητρας που ήταν μαζί της τα μοιραία λεπτά περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησαν: «Ήταν γύρω στις 3 τα ξημερώματα και είπαμε με τα κορίτσια να πάμε μία βόλτα. Πεινάσαμε και πήγαμε για φαγητό. Καθίσαμε στο μαγαζί και η Δήμητρα παρήγγειλε hot dog. Το κορίτσι είχε την αλλεργία της και είπε να μη βάλουν μέσα μουστάρδα γιατί δεν έπρεπε να φάει. Φάγαμε και φύγαμε πριν κλείσει το μαγαζί περίπου στις 4.40. Μιλήσαμε με κάποιους γνωστούς μας που είδαμε στην πλατεία και η Δήμητρα είπε σε ένα από τα κορίτσια ότι δεν αισθάνεται καλά και να πάμε σπίτι για να πάρει τα φάρμακά της».

«Το πρόσωπό της είχε ασπρίσει και τα χείλη της ήταν μπλε»

Στη συνέχεια περιέγραψε πώς χειροτέρεψε η κατάστασή της και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή… «Κάτσαμε και είδαμε ότι χειροτερεύει. Η μία φίλη μας είπε “τρέξτε στο σπίτι να πάρετε τα φάρμακα”. Μετά είπε σε άλλο κορίτσι “σβήνει, λιποθυμάει” και τρέχουμε στο σπίτι, παίρνουμε το τσαντάκι με τα φάρμακα της και έτρεξα, την είδα να είναι κάτω στο έδαφος. Ήδη είχε αρχίσει να έχει συσπάσεις, είχε χλομιάσει. Πήρα το φάρμακο, τη σήκωσα για να δω αν έχει καταπιεί τη γλώσσα της, δεν το είχε κάνει. Έτσι όπως τη σήκωσα είδα το πρόσωπό της που είχε ασπρίσει. Τα χείλη της ήταν μπλε και προσπαθούσα να της βάλω οποίο φάρμακο έβρισκα στο τσαντάκι. Είδα ότι δεν έπαιρνε ανάσα. Είπα στη μία φίλη μας να την κρατήσει και πήγα σε ένα διπλανό ξενοδοχείο και ζήτησα βοήθεια από τη ρεσεψιόν. Η μία κοπέλα κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο ήρθε μετά από 45 λεπτά και τους ξαναπήραμε.

Τους εξηγήσαμε ότι η κοπέλα δε μπορούσε να αναπνεύσει και είχε χάσει τις αισθήσεις της. Μας ρωτούσαν πόσο χρονών είναι, πού είναι, πώς την λένε, μετά από 15 λεπτά από την πρώτη κλήση. Φωνάξαμε μια οικογένεια τουριστών που ήταν κοντά και ξεκίνησαν να της κάνουν μαλάξεις. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο η Δήμητρα είχε ήδη καταλήξει. Την έβαλαν μέσα, προσπάθησαν να την επαναφέρουν αλλά δε τα κατάφεραν. Από το σημείο που έγινε, μέχρι το σπίτι που πήγα να πάρω τα φάρμακα ήταν μόλις ένα λεπτό μακριά. Η Δήμητρα ζήτησε ένα απλό hot dog γιατί ήξερε ότι δε μπορούσε να φάει μουστάρδα και φανταστήκαμε ότι δε έβαλαν. Δεν ανέφερε κάτι, λογικά δε θα είχε μουστάρδα για να μην αναφέρει τίποτα».

«Δε γίνεται ένα παιδί να φεύγει επειδή κατανάλωσε hot dog»

Ο σύζυγος της αδελφής της αδικοχαμένης Δήμητρας λίγα λεπτά μετά την κηδεία μίλησε σε δημοσιογράφους και τόνισε: «Τα λόγια είναι περιττά. Δε ξέρω αν όλοι όσοι έχουν τις ευθύνες τους έχουν κόρη, αν όπως ένιωσα εγώ ως γονιός το έχουν νιώσει και αυτοί. Δε γίνεται εν έτη 2023, στον 21ο αιώνα, ένα παιδί να φεύγει επειδή κατανάλωσε hot dog και ένα ασθενοφόρο στις 5 το πρωί, με τρία Κέντρα Υγείας με έξι ασθενοφόρα, δε μπόρεσε ούτε ένα από αυτά να φτάσει εγκαίρως και έφτασε μετά από 45 λεπτά.

Η αστυνομία έφτασε πολύ πιο γρήγορα από το ασθενοφόρο και πήρε δείγμα από το κατάστημα όπως μας είπαν τα παιδιά που ήταν μαζί».

Κατήγγειλε μάλιστα ότι πήγε στο Κέντρο Υγείας και του είπαν να κάνει μήνυση, ενώ εξήγησε ότι η 16χρονη είχε δυσανεξία στη λακτόζη… «Όταν πήγα στο Κέντρο Υγείας για να ρωτήσω τι έγινε, μου απάντησαν “κάνε μας μήνυση”. Όταν ρώτησα τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας να μου δείξει ποτέ σχόλασε η μία βάρδια και πότε πιάνει η επόμενη, αυτός μου είπε να τους κάνω αν θέλω μήνυση.

Η Δήμητρα είχε δυσανεξία στην λακτόζη. Στο ιστορικό της, στα 16 χρόνια, δεν έχει πάθει ποτέ αλλεργία γιατί γνώριζε τι έτρωγε, πρόσεχε πάρα πολύ τον εαυτό της και την προσέχαμε και όλοι εμείς. Στα μαγαζιά που πήγαινε έτρωγε πάντα αυτά που έπρεπε γιατί τους ενημέρωνε. Πρόσεχε τα πάντα. Ρωτούσε πάντα  “σίγουρα τα έχετε ελέγξει;” όταν έβγαινε έξω.

 Αυτό που έπαθε δεν ήθελε ποτέ να το βιώσει. Τα άλλα κορίτσια παρήγγειλαν κρέπες και αυτή ήθελε hot dog γιατί ήξερε ότι δε μπορεί να φάει κάτι που είχε γάλα ή τυρί. Σίγουρα θα ρώτησε τι είχε μέσα το φαγητό της. Τώρα ό,τι έγινε ήταν από αμέλεια του σερβιτόρου, του ιδιοκτήτη, δε ξέρω ποιου, εγώ ακόμα δε μπορώ να ρίξω πουθενά ευθύνες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη στιγμή που έφαγε κάτι έγινε αυτό που έγινε».

 «Το κορίτσι πήγε, έφαγε και σκοτώθηκε γιατί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν έλεγξε τι έβαλε μέσα και τα έδωσε στον κόσμο χωρίς να ψάξει, χωρίς να αναρωτηθεί τι υλικά αγοράζουν», καταλήγει. 

Από την ιατροδικαστική αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τα οποία θα ρίξουν φως στα ακριβή αίτια του θανάτου της 16χρονης.

Άγγελος Λαμπίδης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις