Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χαλκιδική: Έκαναν μπάνιο και έβλεπαν αυτό το σύννεφο να «βουτάει» στη θάλασσα πριν την τροπική καταιγίδα

Χαλκιδική: Έκαναν μπάνιο και έβλεπαν αυτό το σύννεφο να «βουτάει» στη θάλασσα πριν την τροπική καταιγίδα

Οι εικόνες από τη Χαλκιδική προκάλεσαν έκπληξη στους περισσότερους που δεν της είχαν ξαναδεί. Ποια είναι η εξήγηση του φαινομένου. Δείτε βίντεο από το χτύπημα της κακοκαιρίας…

Κάμερα κινητού τηλεφώνου κατάφερε να αιχμαλωτίσει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, όπου σύννεφο μοιάζει να βουτάει στη θάλασσα. Είναι μεσημέρι Σαββάτου (18-09-2021), όταν εκδηλώνεται το δυνατό μπουρίνι που χτύπησε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Ένα σύννεφο που κάλυψε τον ουρανό και φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού σε κοντινή απόσταση από το έδαφος, προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και έκπληξη σε κατοίκους και λουόμενους που εκείνη τη στιγμή ήταν στις παραλίες. Τι ήταν όμως αυτό το σύννεφο και ποιο φαινόμενο προκαλεί; Ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr Σταύρος Κέππας, δίνει την εξήγηση στο grtimes.gr. «Πρόκειται για ένα Shelf Cloud. Ουσιαστικά δηλαδή, για ένα φαινόμενο που το συναντάμε μπροστά από ένα σύστημα καταιγίδας ή συμπλέγματος καταιγίδων, όταν ένα έντονο καθοδικό ρεύμα αέρα μέσα από την καταιγίδα, κατέρχεται προς την επιφάνεια της γης και εκτοπίζει απότομα θερμές αέριες μάζες προς τα πάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέππας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην αμμοθύελλα που έπληξε περιοχές της Χαλκιδικής κατά την διάρκεια του φαινομένου, ο Σταύρος Κέππας συμπληρώνει ότι «ουσιαστικά αυτή προήλθε εξαιτίας του έντονου καθοδικού ρεύματος στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη. Ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και βρήκε βεβαίως ξηρά εδάφη (καθώς δεν είχε βρέξει τις τελευταίες ημέρες, οπότε σηκώθηκε κονιορτός). Κάτι ανάλογο είδαμε και στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Το συναντάμε μετά από ξηρασία και ισχυρό μπουρίνι με έντονο καθοδικό ρεύμα».

Μέσα από την κάμερα του Αθανάσιου Ταραρά η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο του Northmeteo.gr η μετεωρολογική ιστοσελίδα ετοίμασε ένα timelapse που δείχνει την πορεία του Shelf Cloud αλλά και την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, η οποία ευτυχώς δεν κράτησε για πολλά λεπτά της ώρας και έριξε μόλις 1.6 mm βροχής τα οποία για τα δεδομένα της εποχής και της ξηρασίας δεν προκαλεί προβλήματα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις