Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Χαλκιδική: Φτιάχνουν ξανά το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά! Στο σημείο που έζησε 22 χρόνια και απέκτησε 12 παιδιά

Χαλκιδική: Φτιάχνουν ξανά το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά! Στο σημείο που έζησε 22 χρόνια και απέκτησε 12 παιδιά
ΦΩΤΟ από thestival.gr

Ο Δήμος Αριστοτέλη θα αναβιώσει το σπίτι του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», στο ορεινό Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Εκεί όπου ο Αλέξης Ζορμπάς έζησε επί 22 ολόκληρα χρόνια, εργάστηκε ως μεταλλωρύχος στα ορυχεία της περιοχής, παντρεύτηκε και απέκτησε 12 παιδιά.

Ο Δήμος Αριστοτέλη με λαογραφικά αντικείμενα και χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργήσει το «σπίτι» του Αλέξη Ζορμπά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και μια περιπατητική διαδρομή με το όνομά του, που θα ξεκινά από το Παλαιοχώρι, θα συνεχίζεται στο Κάστρο Νέπωσι και θα καταλήγει στην Αρναία.

Ο Αλέξης Ζορμπάς (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος), αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μεταλλωρύχος στα ορυχεία της περιοχής, όταν πέθανε η σύζυγός του και τα ορυχεία έκλεισαν λόγω προβλημάτων της εταιρείας που τα διαχειριζόταν, έφυγε από το Παλαιοχώρι. Το 1915 γνωρίζεται με τον Νίκο Καζαντζάκη στο Άγιο Όρος όπου και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Ο Ζορμπάς έπειτα από χρόνια μετακόμισε στα Σκόπια και αγόρασε ένα ορυχείο. Πέθανε εκεί το 1941.

Πηγή: thestival.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις