Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Χαλκιδική: Νέες εικόνες διάλυσης και καταστροφής – Αγωνία για τους τραυματίες – Ομολογία Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ!

Χαλκιδική: Νέες εικόνες διάλυσης και καταστροφής – Αγωνία για τους τραυματίες – Ομολογία Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ!

Αποκαλυπτικές εικόνες στη Χαλκιδική το τρίτο πρωινό μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας.
Περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα. Συνεχίζεται η μάχη των συνεργείων για ομαλοποίηση.
Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά ούτε για να αγοράσει κολώνες ρεύματος.
Η τραγωδία επαναφέρει στο προσκήνιο της αυθαιρεσίες και τις κακοτεχνίες στην Χαλκιδική.

Να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς προσπαθεί η Χαλκιδική, μετά το φονικό χτύπημα που δέχθηκε η περιοχή από την κακοκαιρία το βράδυ της Τετάρτης και που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Στην περιοχή παραμένουν όλα τα συνεργεία και ο νομός Χαλκιδικής εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. «Η κατάσταση βαίνει σταδιακά προς ομαλοποίηση και η καθημερινότητα επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς», διαβεβαιώνει η Δημοτική Αρχή Νέας Προποντίδας.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν και σήμερα νοικοκυριά σε Σωζόπολη, Νέα Πλάγια, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Ηράκλεια, Νέα Μουδανιά Νέα Φώκαια και αλλού. Στις συγκεκριμένες περιοχές ορισμένοι οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από το βράδυ της Τετάρτης.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, όλα τα προβλήματα θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι το απόγευμα.

Η Χαλκιδική μετράει τις πληγές της

Οι ζημιές που άφησε πίσω της η Θεομηνία απαιτούν χρόνο και χρήματα για να αποκατασταθούν. Πολλά σπίτια όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες, έχουν διαλυθεί. Στέγες κατέρρευσαν, μπαλκόνια ξηλώθηκαν και έπιπλα διαλύθηκαν.

Στα Νέα Πλάγια επιχειρηματίες μιλούν για ολική καταστροφή. Πολλοί αναγκάστηκαν να πετάξουν τα εμπορεύματα και άλλοι να κλείσουν τα καταστήματά τους, που χρειάζονται επισκευές.

Ζημιές σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της Χαλκιδικής κατέδειξε ο έλεγχος και η αυτοψία της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ) στα δημόσια κτίρια της πληγείσας περιοχής.

Η τραγωδία με τους επτά νεκρούς επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα με τις αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή. Ο πρόεδρος του οικισμού «Δελφίνια» στη Σωζόπολη αποκαλύπτει στο Open TV, ότι όλα τα κτίσματα είναι αυθαίρετα.

Ενδεικτικό είναι μία οικογένεια σώθηκε από θαύμα, όταν κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού της. Συγκεκριμένα ένας πατέρας τριών παιδιών έγινε «ασπίδα» για τα παιδιά του καθώς την ώρα της θεομηνίας, η σκεπή κατέρρευσε και εκείνος για να τα σώσει, τα κάλυψε με το σώμα του, σώζοντας τα από βέβαιο θάνατο.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σε πολλές περιπτώσεις πολλά καλώδια βρίσκονται πεσμένα πάνω σε στέγες που έχουν πέσει στο έδαφος.

Αγωνία για τους τραυματίες

Σταθερή αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Εξιτήριο πήραν τα τέσσερα από τα παιδιά που είχαν τραυματιστεί, ενώ ένα θα παραμείνει προληπτικά και θα αποχωρήσει τη Δευτέρα.

Κωστής Χατζηδάκης για ΔΕΗ

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αντιλαμβάνομαι ότι οι κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια γιατί η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να δώσει λεφτά στον ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες».

Πρόσθεσε, δε, ότι το πρωί της Πέμπτης μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Χαλκιδική ««για να αντιμετωπίσουμε το προβλημα (σ.σ. με την ηλεκτροδότηση) με κάποιο bypass, έπαιρνα εγώ ο ίδιος και ζητούσα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη αλλά δεν υπήρχαν γιατί έχουν πάει σε Κρήτη και Ρόδο για να κρατηθούν τα νησιά».

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «αστοχη» τη συμφωνία του 2015 που προέβλεπε η ΔΕΗ να πάει στο 50% της αγοράς έναντι μηδενικού οικονομικου ανταλλάγματος, κάνοντας λόγο στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου για «σουρεαλιστικό σκηνικό που έκανε τη ΔΕΗ να χάσει το 90% της αξίας της μετοχής της. Αυτό οδήγησε και τον ορκωτό ελεγκτή να πει ότι η ΔΕΗ είναι στο όριο της χρεοκοπίας».

«Η ΔΕΗ είναι σε τόσο άσχημη κατάστσαη που δεν μπορεί τώρα να ιδωτικοποιήθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να το κάνει» συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης συμπληρώνοντας ότι «αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότηες για την εταιρεία και τους εργαζόμενούς της».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις