weather-icon °C AΘΗΝΑ

Χαλκιδική: Πιάτα αστέρων σε ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι – Μαγείρεψαν σεφ βραβευμένοι με 15 αστέρια Michelin [pics]

Χαλκιδική: Πιάτα αστέρων σε ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι – Μαγείρεψαν σεφ βραβευμένοι με 15 αστέρια Michelin [pics]

«Έκλεισε η αυλαία των δείπνων, σειρά έχει ο απολογισμός και βλέπουμε το επόμενο» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η Γεωργία Δώδου, υπεύθυνη για την επικοινωνία της διοργάνωσης, που εξήγησε τη φιλοσοφία του Sani Gourmet και μίλησε για το μέγεθος της αποδοχής του από τους απανταχού λάτρεις της γαστρονομικής κουλτούρας -συχνά αποκαλούμενους πλέον «foodies»- της Ελλάδας και όχι μόνο.

«Πριν από 14 χρόνια, το 2006, το ξεκίνημα ήταν διστακτικό και είχε διάρκεια ενός τριημέρου, ενώ είχαμε καλέσει τρεις σεφ με αστέρι Michelin και είχαμε σε κάποιο βαθμό πειραματιστεί. Αυτή ήταν μια γιορτή, για την οποία αφού τελείωσε είδαμε τη δυναμική που είχε κι έτσι την αμέσως επόμενη χρονιά το τριήμερο εξελίχθηκε σε δωδεκαήμερο» περιγράφει η κα Δώδου, σύμφωνα με την οποία, λίγες ώρες μετά και τα τελευταία δείπνα που διοργανώθηκαν, έφτασε τα «1.600 με 1.700 περίπου άτομα» ο αριθμός των επισκεπτών, οι οποίοι επέλεξαν να βρεθούν στο σημείο συνάντησης κορυφαίων σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έστω και μια φορά.

Οι περισσότεροι επισκέπτες έφτασαν στη Χαλκιδική από διάφορα σημεία της χώρας και από το εξωτερικό, έστω και για ένα τραπέζι. Ελληνες και ξένοι επισκέπτες, που σε όλα τα χρόνια της παρουσίας τους στα τραπέζια της διοργάνωσης, καθίστανται στη συνέχεια και πρεσβευτές της χώρας: «Η ελληνική κουζίνα είναι μια από τις πλέον υγιεινές κουζίνες» σημείωσε η κα Δώδου.

Οκτώ βραβευμένοι σεφ, 15 αστέρια

Φέτος και όπως μετέφεραν οι διοργανωτές, στους χώρους εστίασης όπου έλαβε χώρα η διοργάνωση, επί πέντε μέρες βρέθηκαν να μαγειρεύουν οκτώ σεφ βραβευμένοι με 15 αστέρια Michelin. Επρόκειτο για τον Γερμανό Thomas Bühner, τη Γαλλίδα Stephanie Le Quellec, τον Βρετανό Simon Rogan, τον Ινδό Manjunath Mural, τον Βραζιλιάνο Rafa Costa e Silva, τον Ιάπωνα Takagi Kazuo, τον Αμερικανό Fredrik Berselius αλλά και τον Αυστραλό Greg Malouf. Το δε 2019 είναι και η πρώτη χρονιά η διοργάνωση αποκτά και μια νέα ενότητα, τα επονομαζόμενα Sani Gourmet Side Monthly Events, που αποτελούν «ένα μηνιαίο γαστρονομικό ημερολόγιο».

Η γαστρονομία ως πόλος έλξης

«Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος που έρχεται είναι κυρίως ο κόσμος που αγαπά τη γεύση. Είναι αυτός που θέλει να δοκιμάσει και να ταξιδέψει και μέχρι τη Χαλκιδική αλλά και – νοερά- μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, αφού οι σεφ προέρχονται από μακρινούς προορισμούς» σημειώνει η κα Δώδου.

«Όλοι οι σέφ που τώρα μεσουρανούν ήταν εκεί» συνεχίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας της διοργάνωσης, που ερωτηθείσα για τη σημασία που έχει να κρατά ένας τόπος τις γεύσεις του και το αν πλέον δεν υπάρχουν «εθνικές» κουζίνες, μίλησε για χαρακτηριστικά που εξακολουθούν να διατηρούνται.

«Οι Έλληνες σεφ αγαπήθηκαν και από τους ξένους πελάτες μας. Είναι πολύ βασικό για τον ξένο επισκέπτη να δοκιμάσει την κουζίνα του τόπου (σ.σ που επισκέπτεται), στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό αφορούσε την σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Αυτό είχε μια τεράστια επιτυχία, οι κριτικές ήταν απίστευτες ενώ ακόμη και ξένα περιοδικά έγραψαν για τη διοργάνωση, γεγονός που μας έδωσε μεγάλη χαρά, γιατί ταξιδέψαμε την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό» σημειώνει, και τονίζει πως μια διοργάνωση «και μάλιστα σε ελληνικό επίπεδο» κάλλιστα μπορεί να ταξιδέψει παντού, ενώ αποτελεί και «πρεσβευτή της χώρας μας και έξω και μέσα».

 

#TAGS MM