Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Χανιά: Δικογραφία φωτιά για το «γηροκομείο του θανάτου» – Χορός εκατομμυρίων πίσω από τους 293 νεκρούς

Χανιά: Δικογραφία φωτιά για το «γηροκομείο του θανάτου» – Χορός εκατομμυρίων πίσω από τους 293 νεκρούς

Δεν χωράει ανθρώπου νους τα όσα έρχονται στο φως για το γηροκομείο στα Χανιά. Η δικογραφία για τις πρακτικές των υπευθύνων προκαλεί ανατριχίλα…

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τα όσα συνέβαιναν για χρόνια στο γηροκομείο στα Χανιά, η αντίστροφη μέτρηση στις ζωές των ηλικιωμένων ξεκινούσε αμέσως μετά την εισαγωγή τους. Τους χορηγούνταν σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φάρμακα χωρίς διάγνωση με στόχο να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες, να καμφθεί η κινητικότητα τους και οι δράστες να μπορέσουν να βάλουν χέρι στα μετρητά και στα ακίνητά τους! Άλλωστε οι καταγγελίες και για ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων διαδέχονταν πέρυσι η μία την άλλη.

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι κάνουν παράπονα σε συγγενείς τους, καταρρέουν στα δωμάτια που ζουν, αλλά η ιδιοκτήτρια τους διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι δηλώσεις που είχε κάνει στο Live News, τον Απρίλιο του 2021 ήταν ενδεικτικές. Έλεγε τότε πως όλα όσα ακούγονταν ήταν ψέματα και πως το γηροκομείο της, ήταν ένα υπόδειγμα. Παρακάτω θα την ακούσετε να λέει πως η επιχείρηση διαθέτει κάμερες που αποδεικνύουν την αλήθεια. Είναι η γυναίκα που χθες συνελήφθη μαζί με την κόρη της και άλλα πέντε άτομα, γιατρούς και νοσηλευτές.

Η διερεύνηση πηγαίνει προς τα πίσω και οι αριθμοί οδηγούν τις Αρχές στην εκτίμηση πως βρίσκονται μπροστά σε εγκληματική οργάνωση: «Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και ο υπέρογκος αριθμός των 293 θανάτων από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2021» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία, όπως αποκαλύπτει το newsit.gr.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι επτά συλληφθέντες τους χορηγούσαν χωρίς ίχνος ανθρωπιάς ελάχιστη τροφή ενώ οι συνθήκες παραμονής τους ήταν απάνθρωπες. Τονίζεται πως χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων καθώς και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων! Τα στοιχεία στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κατά 36 συνολικά ατόμων για τα όσα διαδραματίζονταν στο ιδιωτικό γηροκομείο στα Χανιά, προκαλούν σοκ.

Χθες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη επτά ατόμων, έπειτα από τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους: 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατροί (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό). Κατά την έρευνα των αρχών στα σπίτια των 7 συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και πολλά κοσμήματα τα οποία προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

Και οι επτά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Δικογραφία – φωτιά για το γηροκομείο

30 περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες αλλά και συνταγογραφήσεις παράνομες ύψους έως και 3 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 36 συνολικά ατόμων (μεταξύ αυτών και των 7 συλληφθέντων). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», η δικογραφία αριθμεί εκατοντάδες σελίδες και σε αυτές αποτυπώνονται καταστάσεις και συνθήκες που προκαλούν σφίξιμο στην καρδιά και ανατριχίλα αφού περιγράφονται απάνθρωπες έως και βίαιες συμπεριφορές κατά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι περισσότεροι. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση πάντα της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ!

Θυμηθείτε στο επόμενο βίντεο, τα όσα έλεγε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου στην εκπομπή Live News του Mega…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις