Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Χανιά – Γραμβούσα: Ρύπανση στη θάλασσα και έντονη οσμή πετρελαίου

Χανιά – Γραμβούσα: Ρύπανση στη θάλασσα και έντονη οσμή πετρελαίου

Η θάλασσα στη Γραμβούσα στα Χανιά έχει καλυφθεί από καύσιμα που μαρτυρούν τη ρύπναση. Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για τα όσα προηγήθηκαν…

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες στα Χανιά για τη ρύπναση στη Γραμβούσα. Η θάλασσα έχει έντονη οσμή πετρελαίου, ενώ σε εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διακρίνεται μια μεγάλη κηλίδα πετρελαίου. Όλα δείχνουν πως κάποιο πλοίο άδειασε καύσιμα πιο ανοιχτά και οι άνεμοι που έπνεαν τα έφεραν στην περιοχή που είναι άκρως τουριστική. Ναυτικό ατύχημα δεν δηλώθηκε τις τελευταίες μέρες.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Κυριακή 30 Απριλίου τους επισκέπτες στη Γραμβούσα του Δήμου Κισάμου στα Χανιά. Η επιφάνεια της θάλασσας και μερικές εκατοντάδες μέτρα από την λιμνοθάλασσα του Μπάλου, είχε καλυφθεί από καύσιμα, ενώ ήταν πολύ έντονη η μυρωδιά τους.

Την απογοητευτική εικόνα και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Νatura 2000 κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο, ενώ και οι φωτογραφίες από το σημείο είναι χαρακτηριστικές. Μάλιστα αυτό που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε όσους επέλεξαν με τα σκάφη τους να επισκεφτούν την τελευταία μέρα του Απριλίου, την πανέμορφη αυτήν περιοχή και βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το θέαμα, είναι η έκταση της κηλίδας.

Το μέγεθος της ξεπερνούσε σε μήκος το ένα μίλι, ενώ το πλάτος της ήταν πάνω από 200 μέτρα. Η ΕΡΤ επικοινώνησε με τις λιμενικές αρχές μήπως είχε συμβεί κάποιο θαλάσσιο ατύχημα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή που θα δικαιολογούσε διαρροή καυσίμου, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Όπως είπε αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, το πιθανότερο είναι να πέρασε κάποιο καράβι στα 6 μίλια που είναι διεθνή ύδατα και να άδειασε τις σεντίνες του και ο καιρός που ήταν δυτικός να τα έφερε στην πανέμορφη περιοχή της Γραμβούσας.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις