Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Χανιά: Κλείνει μετά από 109 χρόνια η δημοτική αγορά – Οι μακέτες της ανάπλασης

Χανιά: Κλείνει μετά από 109 χρόνια η δημοτική αγορά – Οι μακέτες της ανάπλασης

Ιστορικές στιγμές στα Χανιά καθώς μετά από 109 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κλείνει για ολική ανακατασκευή η δημοτική αγορά της πόλης.

Το σημείο αναφοράς για τα Χανιά παρουσιάζει από το πρωί μία εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην αγορά αδειάζουν τις επιχειρήσεις τους.

Μέσα στην εβδομάδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιθανότατα την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την ανακατασκευή της αγοράς και αμέσως μετά να εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος.

Στη δημοτική αγορά των Χανίων δραστηριοποιούνται 52 επιχειρήσεις και ήδη 15 από αυτές έχουν βρει στέγη σε καταστήματα της πόλης κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Τα έργα για την ανακατασκευή της αγοράς, που έχει χαρακτηριστεί νεώτερο μνημείο, θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Η δημοτική αγορά των Χανίων είχε εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου 1913 από τον τότε πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο.

Όπως αναφέρει το flashnews χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου του συλλόγου καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων Παναγιώτη Κλειδαρά με τις σχετικές φωτογραφίες

«AΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!! ΡΙΧΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΡΙΧΤΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!»

Το έργο μπορεί να εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την αιτιολογία της στήριξης του μνημείου λόγω κτιριακών προβλημάτων, αλλά η στήριξη του κτιρίου των 4.000 τετραγωνικών μέτρων που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1913 είναι μόνο ένα τμήμα του έργου.

Ουσιαστικά θα γίνει πλήρης αναπαλαίωση και ανακαίνιση με την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ηλεκτρικά – τηλεπικοινωνιακά – υδροδοτικά δίκτυα), ανακατασκευή οροφής και επανασχεδιασμός των χώρων, ενώ θα εμπλακεί και η αρχαιολογία καθώς – ως γνωστόν – η Δημοτική Αγορά κατασκευάστηκε πάνω στον προμαχώνα Piatta Forma.

Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες απεικονίσεις του εσωτερικού της Δημοτικής Αγοράς, όπως προβλέπονται από την μελέτη του έργου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις