Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Χανιά – Σοκάρουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο: Επικρατεί τρόμος, όλοι ξέρουν κανείς δεν μιλά (vid)

Χανιά: Εξαπάτησαν ηλικιωμένη - Της άρπαξαν το σπίτι και την έκλεισαν σε γηροκομείο
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως καταγγελίες που προκαλούν ανατριχίλα γύρω από την κακομεταχείριση ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά, με τις Αρχές να διευρύνουν τις έρευνες τους για τους 76 θανάτους που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, από την πλευρά της, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα, ενώ το βράδυ της Κυριακής συνελήφθη ένας νοσηλευτής

Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου μίλησε, το πρωί της Δευτέρας (26/4) στο OPEN, και περιέγραψε τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι που έμεναν στην μονάδα. «Είναι περίεργο να λέμε ότι είναι σοκαρισμένα τα Χανιά, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στο φως η υπόθεση, είχαν γίνει και παλιότερα καταγγελίες. Δεν είχαμε πρόσβαση εμείς οι βοηθοί νοσηλευτών στους συγγενείς, να προειδοποιήσουμε» ανέφερε.

«Οι άνθρωποι είναι αβοήθητοι, επικρατεί τρόμος»

Και πρόσθεσε: «Επικρατούσε το απόρρητο, η σιωπή. Ούτε μεταξύ μας δεν μας άφηναν να μιλάμε, συνεννοούμασταν με τα μάτια. Τους κάθιζαν στα αμαξίδια, κλεισμένους στα δωμάτια, ούτε στο σαλόνι δεν τους άφηναν. Οι άνθρωποι είναι αβοήθητοι, κατάκοιτοι, επικρατεί τρόμος, φοβόντουσαν να ζητήσουν χαρτί υγείας. Θέλανε να με διώξουν από καιρό».

Επίσης, εξήγησε γιατί ο κόσμος δεν μιλούσε νωρίτερα και πόσους ανθρώπους είδε να χάνονται όσο εργάζονταν εκεί. «Εδώ όλοι ξέρουν και κανένας δεν μιλάει. Όλοι φοβούνται γιατί όλοι έχουν γνωστούς. Είναι γελοίο, άνθρωποι να κλαίνε στα χέρια σου και να σου λένε, “μίλα, άνοιξε το στόμα σου”. Δεν τους έδιναν το τηλέφωνο ούτε να μιλήσουν στους συγγενείς. Ερχόντουσαν και δεν τους άφηναν να τους πλησιάσουν. Μίλησα γιατί οι άνθρωποι είναι αιχμάλωτοι, κάτι πρέπει να κάνει η κοινωνία. Όσο ήμουν εκεί πέθαναν 25 άτομα, μπορεί και παραπάνω» είπε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά»

Για την παραμονή της μητέρας του στο γηροκομείο μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο Δημήτρης Παρδαλάκης. Όπως είπε, κατά την τρίμηνη παραμονή της έχασε γύρω στα 15 κιλά και της άλλαξαν την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσουν. «Δεν έτρωγε όταν την πήρα, στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω, από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έμπαιναν υγιείς και βγαίναν καταθλιπτικοί»

Εξίσου συγκλονιστική είναι και η περιγραφή μιας ακόμη πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο. «Οι άνθρωποι μπαίνανε υγιείς και βγαίνανε καταθλιπτικοί, αν βγαίνανε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπογράψουμε το απόρρητο, να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει εκεί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Βίωσα την υποκρισία, το ψέμα, πάρα πολλά ψέματα στους συγγενείς. Ειδικά μετά που σταμάτησαν τα επισκεπτήρια, λόγω κορονοϊού, μεταμορφώθηκαν σε τέρατα όλοι», πρόσθεσε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 «Όλα όσα ακούγονται είναι ανυπόστατα»

Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες. «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίας επί 12 συναπτά έτη. Ολα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενης της μονάδας. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί» είπε στην κάμερα της «Νέας Τηλεόρασης Κρήτης». 

Δείτε αναλυτικά:

Συνελήφθη νοσηλευτής του γηροκομείου

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός νοσηλευτή του γηροκομείου, ενώ αναζητούνται άλλοι 2. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Πάντως και οι 3 είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα στον εισαγγελέα.

Και τα 3 αυτά άτομα εργάζονται ακόμα στο γηροκομείο, ενώ έχουν εξαπολύσει κατηγορίες κατά συγκεκριμένης εργαζόμενης για τα τα βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, ανέφεραν το όνομά της κάτω από δημοσίευμα στο ίντερνετ στο διαδίκτυο, σε σχόλιο. Ως αποτέλεσμα αυτού, η γυναίκα κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Στο «μικροσκόπιο» ύποπτες μεταβιβάσεις και διαθήκες

Διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή, τυχόν δωρεές και λογαριασμούς του ιδρύματος ερευνούν επίσης οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα των αρχών, αφήνει να εννοηθεί πως η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων.

Οι αρχές ερευνούν συνολικά 73 θανάτους που σημειώθηκαν στο ίδρυμα μέσα σε 1,5 χρόνο, οι περισσότεροι από ανακοπή καρδιάς, όπως υπέγραφε ανελλιπώς, ο ίδιος εξωτερικός γιατρός της μονάδας. 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις