Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Χάος στη Μόρια – Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του hot spot [pics, vids]

Χάος στη Μόρια – Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του hot spot [pics, vids]

Νύχτα κόλαση πέρασαν εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, όταν αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε χωράφια αφού το μεγαλύτερο μέρος του hot spot καταστράφηκε μετά από φωτιά. Ήταν μια νύχτα κόλαση για το νησί, με το hot spot να καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τη φωτιά που ξέσπασε μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Μόρια έμοιαζε εδώ και καιρό σαν ένα «καζάνι» του βράζει. Χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα χώρο που ήταν σχεδιασμένος για να φιλοξενήσει τους μισούς και η απόγνωση ήταν το φιτίλι που τελικά έβαλε τη φωτιά. Το βράδυ της Δευτέρας (19.09.2016) ήρθε η “έκρηξη”. Φωτιές, συγκρούσεις και απεγνωσμένοι άνθρωποι, με τα λίγα υπάρχοντά τους και κυρίως τα παιδιά τους στην αγκαλιά να προσπαθούν να διαφύγουν. Πέρασαν τη νύχτα σε χωράφια και πλέον δεν μπορούν να γυρίσουν στο hot spot, το 60% του οποίου έχει καταστραφεί. Πλέον υπάρχει η σκέψη να ναυλωθεί πλοίο για να σταλεί στο νησί ώστε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί να σταλούν στη Μυτιλήνη άλλες δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Η Δευτέρα ήταν μια μέρα γεμάτη ένταση στη Μόρια. Μέσα κι έξω από το hot spot. Πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη συγκρούστηκαν, έβαζαν φωτιά ο ένας στις σκηνές του άλλου, καίγοντας τα πάντα. Οι φωτιά επεκτάθηκε και έξω από το κέντρο κράτησης, με αποτέλεσμα να καούν δεκάδες στρέμματα με ελιές. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν και από το απόγευμα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.

Όπως αναφέρει το lesvospost, άγρια επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας όταν Αφρικανοί επιτέθηκαν σε Σύρους την ώρα του φαγητού, άγνωστο ακόμα γιατί. Άνδρες ήρθαν στα χέρια, κάποιοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, οι οποίες εγκατέλειψαν το hot spot για να γλιτώσουν από τις ταραχές.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν από το κέντρο με τα παιδιά τους και τα λίγα υπάρχοντά τους στην αγκαλιά τους, πέρασαν το βράδυ στην ύπαιθρο.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών αναφέρει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο hot spot δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών καρβουνιασμένους, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με ένα πρόχειρο απολογισμό, έχουν καεί πάνω από 60 σκηνές, δυο κοντέινερ με εξοπλισμό και μεγάλο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και της ηλεκτροδότησης.

Όπως καταγγέλλει στo lesvospost.com 25χρονος Αφγανός που βρίσκεται στη Μόρια, περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι βρίσκονται για εβδομάδες σε εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν αξιοπρεπώς έως 2.000. «Γυναίκες και παιδιά διαμένουν σε πολύ κακές συνθήκες, το φαγητό δεν είναι καθόλου καλό και οι περισσότεροι δεν έχουμε πλέον χρήματα» αναφέρει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και lesvospost.com
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε