Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Χάος στο λιμάνι της Χίου! Εκατοντάδες μετανάστες στο λιμάνι περιμένουν να φτάσει πλοίο – Φόβοι για επεισόδια

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο hot spot απ΄όπου έφυγαν οι πρόσφυγες - ΦΩΤΟ από astraparis
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο hot spot απ΄όπου έφυγαν οι πρόσφυγες - ΦΩΤΟ από astraparis

Μια σπίθα αρκεί για να γίνει η… “έκρηξη” στο λιμάνι της Χίου. Δύο “φουρνιές” μεταναστών έφυγαν σήμερα από το hot spot της Χίου και όλοι κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι όπου παραμένουν και…. περιμένουν. 

Συγκεκριμένα, άλλοι 300 πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν πριν από μια ώρα από το hot spot της Χίου και πήγαν στο λιμάνι, όπου ήταν ήδη οι άλλους 500 που είχαν διαφύγει το μεσημέρι. Αυτό που περιμένουν οι πρόσφυγες, είναι η άφιξη του πλοίου της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς για να επιβιβασθούν και να πάνε όπως λένε στον Πειραιά. Αυτό βέβαια, κανονικά απαγορεύεται αφού οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από hot spot και όχι κέντρο φιλοξενίας. Το ζητούμενο είναι αν οι αρχές θα τους εμποδίσουν και αν αυτό γίνει, πώς θα αντιδράσουν οι πρόσφυγες. Ο φόβος επεισοδίων είναι μεγάλος…

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ας σημειωθεί επίσης ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων κυρίως από τη Συρία, έχουν μπει στον χώρο του λιμανιού εκεί όπου δένουν τα πλοία. Το γεγονός καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσδεση του πλοίου “Blue Star 1” της γραμμής προς Πειραιά το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Χίο στις 10.30 το βράδυ.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για άγνωστους επίσης λόγους πριν από λίγο αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο “Tera Jet” που βρισκόταν ελλιμενισμένο στο νησί εδώ και πολλές μέρες. Το πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες κινείται προς τη Χίο ενώ άγνωστος είναι ο σχεδιασμός για το τι πρόκειται να κάνει εκεί. Στη Χίο το ‘Tera Jet” αναμένεται να φτάσει περί τις 8.30 το βράδυ.

Σύμφωνα πάντως με το astraparis, μετά τη μαζική έξοδο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών από το hot spot της ΒΙΑΛ, η αστυνομική διεύθυνση Χίου παίρνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, για να αποτρέψει νέες αποδράσεις.

Το εξώδικο του Δημάρχου

στο μεταξύ, με εξώδικο ετοιμάζεται να εντείνει ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς την πίεση προς την κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων με την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου της ΒΙΑΛ, για την δημιουργία του hot spot.

Στον εξώδικο προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ο δήμαρχος Χίου θα επισημαίνει ότι η σύμβαση δήμου Χίου – Δημοσίου προέβλεπε την δημιουργία ανοικτού κέντρο πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και όχι κλειστό κέντρο κράτησης, όπως είναι σήμερα το hot spot.

Επιπλέον, θα θέτει ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων του νησιού, καθώς και επισκευής των ζημιών που έχουν γίνει στην ΒΙΑΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, astraparis

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε