Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χειμερινές εκπτώσεις: Φόβοι για λουκέτα και μαζικές απολύσεις – Σε απόγνωση ιδιοκτήτες καταστημάτων

Χειμερινές εκπτώσεις: Φόβοι για λουκέτα και μαζικές απολύσεις – Σε απόγνωση ιδιοκτήτες καταστημάτων

Οι χειμερινές εκπτώσεις όχι μόνο δεν δίνουν ανάσα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά φέρνουν ορισμένους στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης…

Οι χειμερινές εκπτώσεις ήλπιζαν πως θα τους έδιναν έσοδα για να συνεχίσουν τη μάχη τους στην αγορά, αλλά τα πρώτα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά. Ο κόσμος γυρίζει την πλάστη στις προσφορές και οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβουν για τα ίδια τους, τα καταστήματα.

«Κατακρεουργημένη» είναι η αγορά της Κατερίνης εν μέσω χειμερινών εκπτώσεων, όπου η έντονη κίνηση και η σωρεία πελατών που σημειωνόταν τα προηγούμενα χρόνια μοιάζει μακρινό όνειρο στον δεύτερο χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας. Το σοκ που προκάλεσε στο λιανεμπόριο το μπαράζ lockdown, τα έξοδα, οι ανατιμήσεις των τιμών στα βασικά αγαθά μαζί με το κόστος των λογαριασμών, στένεψαν τα περιθώρια των καταναλωτών και οδήγησε την τοπική αγορά της Κατερίνης σε αδιέξοδο και τους καταστηματάρχες όλο και πιο κοντά στα λουκέτα.

«Δυστυχώς φέτος η πτώση ήταν αρκετά μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε. Ξέραμε πως είναι δύσκολος ο χειμώνας αλλά, δεν κινήθηκε η αγορά όπως θα θέλαμε. Όπως δεν πήγαν καλά η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έτσι και τώρα οι εκπτώσεις δεν δούλεψαν. Και με όλα αυτά που συμβαίνουν λογικό είναι να μη δουλέψει η αγορά καλά, όταν το οικογενειακό εισόδημα συνεχώς μειώνεται με τις ανατιμήσεις του ρεύματος, του πετρελαίου κ.λπ. Όλα αυτά ροκανίζουν τα χρήματα που θα έβγαιναν στην αγορά», δηλώνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πιερίας, κ. Κώστας Ρέχας, ο οποίος έκανε λόγο στο thesstoday.gr για καθημερινό αγώνα των επιχειρηματιών να ζήσουν τις οικογένειές τους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταστήματα που είναι σε φάση αναμονής. Κάποια καταστήματα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο αλλά και οι συνάδελφοι έμποροι που έχουν καταστήματα τα τελευταία 10-20 χρόνια δεν έχουν άλλες επιλογές επιβίωσης. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση, ενώ βλέπουμε ότι το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο. Είναι αναγκασμένοι να πολεμήσουν μέχρι τελευταία στιγμή για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Το λυπηρό είναι ότι θα δούμε λουκέτα γύρω στον Φεβρουάριο – Μάρτιο που τελειώνει η χειμερινή σεζόν και οι εκπτώσεις. Κάποιοι θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια και για το καλοκαίρι. Πρέπει να πάει πολύ καλά το καλοκαίρι όμως για να μπορέσουν να βουλώσουν κάποιες τρύπες. Αν δεν πάει καλά, θα δούμε το φθινόπωρο πολλά λουκέτα. Οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από την πανδημία είναι πολύ μεγάλες και δε ξέρω αν θα μπορέσουν να κλείσουν», προσθέτει.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις