Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Χίος: Εικόνες ντροπής με εξαθλιωμένους πρόσφυγες μετά τη βροχή – Ξυπόλητα παιδιά στο κρύο [pics]

Χίος: Εικόνες ντροπής με εξαθλιωμένους πρόσφυγες μετά τη βροχή – Ξυπόλητα παιδιά στο κρύο [pics]

Το μαρτύριο των προσφύγων στη Χίο συνεχίζεται. Μικρά παιδιά με τους γονείς τους δίνουν μάχη στο κρύο…

Η Χίος έζησε μια νύχτα κακοκαιρίας και τα όσα έγιναν στην περιοχή της ΒΙΑΛ με πρόσφυγες εκτεθειμένους στη βροχή έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Λίγες ώρες μετά τη βροχή και οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από το hotspot στην περιοχή της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, αποτελούν γροθιά στο στομάχι.

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις προσδοκίες που καλλιέργησε το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα ακολουθήσει μεταφορά ικανού αριθμού μεταναστών και προσφύγων από Χίο, Λέσβο και Σάμο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά και η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει πανηγυρικά τις δεσμεύσεις.

Χίος: Εικόνες ντροπής με εξαθλιωμένους πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ

Εκατοντάδες άτομα, από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους παραμένουν στο κρύο με μοναδικό μέτρο προστασίας μία βρεγμένη κουβέρτα. Παιδιά χωρίς παπούτσια, μετανάστες με κινητικά προβλήματα αφημένοι στην τύχη τους, οικογένειες ολόκληρες κάτω από πάνινες σκηνές μέσα στα χωράφια περιμετρικά του hotspot συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα ενός Κέντρου που αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη ύπαρξη στη σημερινή Ελλάδα.

Ανύμπορες να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την τραγωδία είναι η διοίκηση του Hotspot που παρά τις εκκλήσεις της προς την κεντρική διοίκηση, το μόνο το οποίο κατάφερε είναι τη προμήθεια επιπλέον κουβερτών από εθελοντικές ομάδες της Χίου.

Η δύσκολη νύχτα των προσφύγων στη Χίο

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην απόγνωσή τους, χρησιμοποίησαν τις κουβέρτες που τους δόθηκαν και με τη χρήση καλαμιών έστησαν όπως – όπως πρόχειρες σκηνές είτε πάνω στο χώμα και στη λάσπη, είτε ακόμα και πάνω στα δέντρα!

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και περιγράφουν περίτρανα την ανοργανωσιά αλλά και την περιφρόνηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Επιβεβαιώνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα

Για «καταστροφικές συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς» κάνει λόγο ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «σχεδόν 15.000 πρόσφυγες πολέμου και άνθρωποι που μετανάστευσαν λόγω φτώχειας βρίσκονται καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά και καλούνται να ζήσουν εκεί κάτω από καταστροφικές συνθήκες. Σε υπερπλήρεις σκηνές και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό».

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «η Αθήνα δέχεται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις διεθνώς εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Οργανώσεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης  από τα νησιά που πλήττονται και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εδώ και εβδομάδες σημαίνουν επανειλημμένα συναγερμό.

Πηγή: politischios.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις