Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Χίος: Έτσι φτιάχνεται το διάσημο τοπικό κρασί που εξάγεται στο εξωτερικό! Ο τρύγος που κρίνει τα πάντα (Βίντεο)

Χίος: Έτσι φτιάχνεται το διάσημο τοπικό κρασί που εξάγεται στο εξωτερικό! Ο τρύγος που κρίνει τα πάντα (Βίντεο)

Ο τρύγος του σταφυλιού είναι η σημαντικότερη, ίσως, στιγμή στην διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, την έκβαση του μόχθου ολόκληρης της οινικής περιόδου. Χωρίς αμπελουργία δεν υπάρχει οινοποιία και χωρίς τρύγο δεν υπάρχει σοδειά.

Συνήθως ο τρύγος διαρκεί όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος, άλλωστε, λέγεται και Τρυγητής. Ωστόσο, σε πολύ θερμά κλίματα η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου. Ο καθορισμός του χρόνου του τρυγητού έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα του κρασιού που θα ακολουθήσει. Αν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίτερα, μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη οξύτητα, χαμηλότερος αλκοολικός βαθμός, πιθανότητα φυτικών αρωμάτων και γεύσεων και ιδιαίτερα πικρών τανινών στα κόκκινα κρασιά.

Ο καθυστερημένος τρύγος, από την άλλη, μπορεί να δώσει κρασιά πλαδαρά, με χαμηλή οξύτητα, υψηλότερο αλκοολικό βαθμό ή γλυκύτητα και χαμηλές τανίνες. Η τοποθεσία της ποικιλίας στον αμπελώνα, οι ποικιλίες σταφυλιού, το στυλ του κρασιού που θα παραχθεί, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και ο καιρός είναι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία ωρίμανσης των σταφυλιών.

Η κατάλληλη ώρα του τρύγου φτάνει όταν οι ρώγες αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και άρωμα και την κατάλληλη αναλογία σακχάρων και οξέων. Πρόκειται για την «τεχνολογική ωριμότητα», που αντιστοιχεί στη στιγμή κατά την οποία το σταφύλι μιας ποικιλίας δίνει γλεύκος με κατάλληλη χημική σύσταση, για τον τύπο κρασιού που πρόκειται να παραχθεί. Όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται από αντιπροσωπευτικούς ελέγχους που γίνονται στο αμπέλι, κατά την περίοδο της ωρίμασης και του τρύγου του σταφυλιού.

Κατά τη διάρκεια του τρύγου, γίνεται προσεκτική συλλογή των σταφυλιών, με το χέρι ή μηχανικά. Έπειτα, χωρίς περιττή χρονοτριβή και χωρίς να έχουν καταπονηθεί οι καρποί, μεταφέρονται στο οινοποιείο. Η γρήγορη και ακαταπόνητη μεταφορά τους στον τόπο παραλαβής τους διασφαλίζει την ποιότητα κρασιού. Όλα αυτά συμβαίνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή και στη Χίο, για ένα από τα πιο διάσημα κρασιά της χώρας…

Πηγή: chiosphotos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις