Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Χίος: Βαρέλια για… να ζεσταθούν οι πρόσφυγες – Τι λέει ο δήμαρχος

ΦΩΤΟ από astraparis
ΦΩΤΟ από astraparis

Την άμεση μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα τουλάχιστον των 300 προσφύγων και μεταναστών που ζουν έξω από τον καταυλισμό της Σούδας, στην παραλία μεταξύ του επιθαλάσσιου τείχους του κάστρου της Χίου και της ιχθυόσκαλας, ζητά ο δήμαρχος του νησιού Μ. Βουρνούς, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Βουρνούς έστειλε την επιστολή “ενόψει του επερχόμενου ψύχους από τις επόμενες ώρες” όπως σημειώνει και την κοινοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και αστικής κατάστασης και αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έδωσε στη δημοσιότητα και παλιότερες, προ ενός και δύο μηνών, ανάλογες επιστολές προς την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το astraparis, ο δήμος Χίου ετοιμάζει… βαρέλια με καυσόξυλα, για να ζεσταθούν οι περίπου  200 πρόσφυγες που ζουν στις σκηνές έξω από τον κυρίως καταυλισμό της Σούδας.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, η δημοτική αρχή σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών σχεδιάζει να μεταφέρει στον ανοικτό χώρο της περιοχής βαρέλια και καυσόξυλα, για να ζεσταίνονται υποτυπωδώς οι άνθρωποι που διαμένουν στις αυτοσχέδιες σκηνές και στα εκδρομικά αντίσκηνα πάνω στο κύμα.

Για να είναι δε αδύνατη η μετακίνηση των βαρελιών θα ληφθεί… πρόνοια να είναι βαρειά, γεμίζοντάς τα είτε με πέτρες, είτε με μπετόν!

Ο δήμαρχος Χίου Mανώλης Βουρνούς μιλώντας στον astraparis καλεί την κυβέρνηση να στείλει πλοίο, όπου να φιλοξενηθούν. Προτείνει, επίσης, να χρησιμοποιηθούν οι κλειστοί χώροι της ΒΙΑΛ, όπου σήμερα λειτουργούν οι υπηρεσίες του κέντρου καταγραφής και ασύλου, για λίγες ημέρες, αν προκύψουν ακραίες συνθήκες και κυρίως εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, που ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, θεωρεί και ο ίδιος ως καλή λύση την άφιξη πλοίου, ενώ προτείνει ως έκτακτη και προσωρινή λύση να ανοίξουν κάποιοι κλειστοί αθλητικοί χώροι για την φιλοξενία όσων διαμένουν εκτός του καταυλισμού της Σούδας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνει διαχωρισμός των προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την εθνικότητά τους, προκειμένου να αποφευχθούν τριβές και εντάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, astraparis,

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε