Χρυσή Αυγή: Ο Γερμανός πρέσβης λύνει τη σιωπή του μετά το τέλος της ιστορικής δίκης!

Την ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να καταδικάσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σχολίασε ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Έρνστ Ράϊχελ, από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος.  

«Όπου ο εξτρεμισμός παίρνει τη μορφή της εγκληματικότητας, είναι σωστό και θεμιτό να χρησιμοποιείται ο Νόμος. Η δύναμη του Νόμου ενάντια σε αυτού του είδους των ανθρώπων, καταστά σαφές στο κοινό, ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές και δραστηριότητες είναι μη αποδεκτές και πρέπει να τιμωρούνται» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Έρνστ Ράϊχελ.   

Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Κέρκυρα, διοργανώνονται από τη τρέχουσα γερμανική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) σε συνεργασία με τον δήμο Κέρκυρας και την Ισραηλιτική Κοινότητα.

Εκπροσωπώντας στην Ελλάδα τη γερμανική προεδρία της IHRA, ο κ. Ράιχελ ανέφερε πως είναι συγκλονισμένος με την αναβίωση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στη Γερμανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, 75 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου. «Καλούμαστε όλοι να πάρουμε σαφή και ορατή θέση ενάντια σε αυτό. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος και το συνδεδεμένο με αυτή «ποτέ ξανά», αποτελεί για εμάς υπενθύμιση και συγχρόνως πυξίδα. Δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε ποτέ με το μίσος τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό. Αναθέτω την ελπίδα μου στο γεγονός, ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διαθέτει θεσμούς, μηχανισμούς Κράτους Δικαίου και άγρυπνους και ενεργούς πολίτες, ώστε να αμυνθούμε στις απειλές ενάντια στη δημοκρατία μας» είπε ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Έρνστ Ράϊχελ. 

Η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα στην Κέρκυρα, άνοιξε χθες το βράδυ στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, παρόντων εκπροσώπων της περιφερειακής, δημοτικής Αρχής του τόπου, της Πανελλήνιας και Κερκυραϊκής Ισραηλιτικής Κοινότητας και της γερμανικής προεδρίας IHRA στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν στο νησί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων βρίσκεται η Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας, η οποία εξοντώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Ολοκαύτωμα.  

«Ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να υπενθυμίσουμε στον κόσμο τον τρόμο του Ολοκαυτώματος και να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό σήμερα, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχει στις κοινωνίες μας. Να κατανοήσουμε πόσο τρομερά είναι αυτά τα φαινόμενα , όπως ο ρατσισμός και το μίσος που γεννά. Η Γερμανία για το 2020 έχει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και του χρόνου θα αναλάβει την προεδρία η Ελλάδα. Κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, γιατί πριν το Ολοκαύτωμα, εδώ υπήρχαν δυναμικές εβραϊκές κοινότητες και εδώ οι Γερμανοί κατέστρεψαν πολλά, όχι μόνο στις εβραϊκές κοινότητες, αλλά ευρύτερα στο νησί. Προσωπικά αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό να αποδώσω τα σέβη μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γερμανός πρέσβης.

 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης στο νησί, θα πραγματοποιηθεί στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, έκθεση αφισών του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας» που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και έκθεση φωτογραφίας, στη Συναγωγή της Κέρκυρας, της καλλιτέχνιδας Άρτεμης Αλκαλάη με τίτλο «Κέρκυρα / Επιστροφή. Έλληνες Εβραίοι Επιζώντες του Ολοκαυτώματος». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει διαδικτυακή προβολή της βιντεοσκοπημένης διάλεξης της Δρ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, με θέμα «Αλμπέρ Κοέν: Το Πρόσωπο και το Έργο», ενώ αύριο το απόγευμα για γίνει διαδικτυακή προβολή της βιντεοσκοπημένης διάλεξης της Δρ. Εύης Καραμούτσου με θέμα «Η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας στον Χρόνο».

Οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος, που θα λάβει χώρα αύριο το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19, παρουσία κατ’ όνομα προσκεκλημένου κοινού.

«Με αυτές τις εκδηλώσεις, δεν μνημονεύεται μόνο το Ολοκαύτωμα και η παρουσίαση των διαφόρων πλευρών του, αλλά αναδεικνύεται και η τοπική εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας και η πλούσια ιστορία της. Εμείς, όλοι μαζί, αναβιώνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό. Η συμμετοχή όλων μας στο φετινό πρόγραμμα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κοινωνίας μας, την ενεργητική της δράση και τη συνειδητοποιημένη ανάληψη ευθύνης να μην επιτρέψουμε στα φαντάσματα του παρελθόντος να επιστρέψουν ξανά» κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ.

 Σημειώνεται πως η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που αποσκοπεί στην προώθηση της εκπαίδευσης, έρευνας και μνήμης του Ολοκαυτώματος. Αυτή τη στιγμή έχει 34 χώρες-μέλη. Τον Μάρτιο 2021 η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Συμμαχίας από τη Γερμανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για 900 ευρώ πρόστιμο σε κορίτσι – Σε απόγνωση ο άνεργος πατέρας (video)

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για 900 ευρώ πρόστιμο σε κορίτσι – Σε απόγνωση ο άνεργος πατέρας (video)

Πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ επέβαλλαν αστυνομικές αρχές σε 17χρονη στη Θεσσαλονίκη. Την καταγγελία έκανε ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος είναι άνεργος. Σε απόγνωση ... Διαβάστε περισσότερα
Καβάλα – Κορονοϊός: Ένας νεκρός και 30 κρούσματα στο “Προκόπειο” γηροκομείο

Καβάλα – Κορονοϊός: Ένας νεκρός και 30 κρούσματα στο “Προκόπειο” γηροκομείο

Τριάντα κρούσματα κορονοϊού και ένας θάνατος στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο "Προκόπειο" γηροκομείο. Τρεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ο ένας εξέπνευσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε τρόφιμους.
Φθιώτιδα – Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 60χρονη – Πάνε κι έρχονται ασθενείς στις ΜΕΘ

Φθιώτιδα – Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 60χρονη – Πάνε κι έρχονται ασθενείς στις ΜΕΘ

Αυξάνονται και στη Φθιώτιδα ασθενείς με κορονοϊό. Αποτέλεσμα, να εντείνεται η πίεση στη ΜΕθ του Νοσοκομείου Λαμίας, αλλά και στο πέτρινο κτίριο όπου οι ασθενείς ... Διαβάστε περισσότερα
Λαμία: Έβριζε χυδαία τον καθηγητή την ώρα της τηλεκπαίδευσης – Η άγνωστη φωνή και η μήνυση

Λαμία: Έβριζε χυδαία τον καθηγητή την ώρα της τηλεκπαίδευσης – Η άγνωστη φωνή και η μήνυση

Ένα απίστευτο συμβάν αναστάτωσε τη Λαμία. Κατά τη διάρκεια διδασκαλίας σε ψηφιακή τάξη της Γ’ Γυμνασίου άγνωστος ή άγνωστοι άρχισαν να βρίζουν με ακατανόμαστες φράσεις ... Διαβάστε περισσότερα
Βίντεο ντοκουμέντο του Live News: Η στιγμή της επίθεσης στους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη

Βίντεο ντοκουμέντο του Live News: Η στιγμή της επίθεσης στους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη

Τους σπρώχνουν… τους χτυπούν στο πρόσωπο… τους ρίχνουν στο έδαφος με κλωτσιές και σπρωξίματα… παίρνουν στα χέρια τους τον ασύρματο της ΕΛΑΣ… και στο τέλος ... Διαβάστε περισσότερα
Πρώην ασθενής κορονοϊού στο “Live News”: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πόνο που είδα (video)

Πρώην ασθενής κορονοϊού στο “Live News”: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πόνο που είδα (video)

Δραματικές ήταν οι στιγμές που έζησε στο νοσοκομείο, στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αντώνης Δεντζικιώτης, ο οποίος προβλήθηκε από κορονοϊό και νοσηλεύτηκε για ... Διαβάστε περισσότερα
Η… Οδύσσεια ενός ασθενοφόρου – Ξεκίνησε από το Βόλο και ξέμεινε χαλασμένο στην Αθήνα

Η… Οδύσσεια ενός ασθενοφόρου – Ξεκίνησε από το Βόλο και ξέμεινε χαλασμένο στην Αθήνα

Έμεινε από βλάβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Βόλου στην Αθήνα, ενώ έκανε διακομιδή παιδιού. Άναψε ένδειξη για πρόβλημα στον κινητήρα. Το παιδί που μετέφερε έφτασε στον ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας – “Ψάχνουμε κρεβάτια για διασωληνωμένους” (video)

Κορονοϊός: Τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας – “Ψάχνουμε κρεβάτια για διασωληνωμένους” (video)

Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει στη Δράμα το δεύτερο κύμα κορονοϊού, όπως τόνισε η κα Νίτσα Κιόρτεβε, νεφρολόγος, πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, στην ... Διαβάστε περισσότερα