Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Τι λέει η μητέρα που συνελήφθη ενώ πήγαινε να πουλήσει το βρέφος της

Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Τι λέει η μητέρα που συνελήφθη ενώ πήγαινε να πουλήσει το βρέφος της

H μητερά δηλώνει αθώα από τα Χανιά την ώρα που έρχονται στο φως μια σειρά από νέα στοιχεία για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών

Η σύλληψη της γυναίκας που ταξίδεψε από τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη για να πουλήσει το μωρό που είχε φέρει στον κόσμο, ήταν η αρχή των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών που είχε θησαυρίσει. Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορά καθαρό κέρδος. Δύο και πλέον μήνες μετά τη σύλληψη της νεαρής μητέρας, η ίδια λύνει τη σιωπή της. Το αγγελούδι της δόθηκε για υιοθεσία σε οικογένεια, με την ελπίδα να μεγαλώσει σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον.

Σε ανάδοχη οικογένεια στα Χανιά κατέληξε από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το νεογέννητο μωράκι που απομακρύνθηκε από την βιολογική του μητέρα στις 8 Αυγούστου ενώ ταξίδευαν από τα Χανιά στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό το βρέφος να δοθεί για ιδιωτική υιοθεσία, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, όπως εκτιμούν οι Αρχές.

Ήταν η αρχή των αποκαλύψεων για την δράση της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων, για την οποία κατηγορούνται οκτώ άτομα και έχουν προφυλακιστεί τα τέσσερα. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και η 37χρονη από τη Ρουμανία, κατηγορούμενη ως «μεσίτρια» υπάλληλος της κλινικής, η οποία ταξίδευε μαζί με την λεχώνα και βιολογική μητέρα του μωρού (επίσης από τη Ρουμανία)  όταν έγινε η αστυνομική επιχείρηση.

Μετά από τρεις μέρες στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης στα Χανιά και την κατάθεσή της στον ανακριτή,  η λεχώνα αφέθηκε ελεύθερη ενώ το νεογέννητο, μόλις εννέα ημερών τότε, μεταφέρθηκε στην Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενο για δύο μήνες.

Το zarpanews.gr εντόπισε την νεαρή μητέρα, στις παραθαλάσσιες βίλες που χρησιμοποιούσε η κλινική για την φιλοξενία παρένθετων γυναικών, λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, μαζί με τα άλλα δύο παιδιά της ηλικίας ενός και τριών ετών αλλά και τον βιολογικό τους πατέρα.

Η ίδια, αρνείται τα πάντα και ισχυρίζεται ότι ο λόγος του ταξιδιού τους ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας της κλινικής (ήταν δότρια ωαρίων και παρένθετη και στο παρελθόν). Όπως υποστηρίζει, θα πήγαιναν στην Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν τα χαρτιά με το ζευγάρι του οποίου το έμβρυο θα κυοφορούσε.

Την ίδια εκδοχή των γεγονότων παρουσιάζει άλλωστε και η 37χρονη, η οποία σύμφωνα με τις αρχές είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση. Κατοικούν μόνιμα στη Ρουμανία και ο λόγος που είχε έρθει στα Χανιά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ήταν όπως λέει, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της κλινικής, με σκοπό να κερδίσει κάποια χρήματα.

Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, η δική της εκδοχή δεν έχει γίνει πιστευτή και έτσι μετά από δύο μήνες αξιολόγησης του οικογενειακού περιβάλλοντος των βιολογικών γονέων, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου όπου βρίσκονται οι βίλες, έστειλε την σχετική εισήγηση προς την εισαγγελία πρωτοδικών Χανίων ως προς την καταλληλόλητα της ανατροφής του παιδιού και ακολούθως εκδόθηκε η σχετική εισαγγελική παραγγελία για μη επιστροφή στους γονείς και αναδοχή. 

Από την έως τώρα έρευνα και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο 2022 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον: 71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης. 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,

4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και 400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις