Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ζάκυνθος: “Μεμονωμένα περιστατικά ρύπανσης “αφαίρεσαν” τις γαλάζιες σημαίες στις παραλίες”

Ζάκυνθος: “Μεμονωμένα περιστατικά ρύπανσης “αφαίρεσαν” τις γαλάζιες σημαίες στις παραλίες”
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά αλλά και ένας από τους πιο “hot” προορισμούς του καλοκαιριού, τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους τουρίστες. Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τις γαλάζιες σημαίες που είχαν “κερδίσει” οι παραλίες της μιας και αποφασίστηκε να “αποσυρθούν” μετά από καταγγελίες για λύματα.

Ο δήμαρχος της Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκότσας, μιλώντας στο newsit.gr, κάνει λόγο για μεμονωμένα περιστατικά ρύπανσης σε ακτές του νησιού σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αφαίρεση των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες.

«Η Ζάκυνθος είναι το πιο καθαρό νησί. Δεν υπάρχει θέμα λημμάτων στην Ζάκυνθο. Υπάρχει αυτή η φιλολογία την οποία χαρακτηρίζω μικροπολιτική και μικρότητα. Ήμουν μάρτυρας σε ένα περιστατικό όπου όμβρυσε ένα βούλωμα του αποχετευτικού δικτύου, άρχισαν όλοι να τραβάνε με το κινητό ενώ σε μισή ώρα είχε επέμβει η ΔΕΥΑΖ και είχε αποκαταστήσει», λέει στο newsit.gr, ο κ. Κολοκότσας.

Και διευκρινίζει πως τα όποια λήμματα έχουν καταλήξει στη θάλασσα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του Ιουνίου και κάποιων αστοχιών δεν έχουν ρυπάνει τα νερά της Ζακύνθου. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως οι 18 γαλάζιες σημαίες δεν έχουν υποσταλλεί από τις ακτές της Ζακύνθου και εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προέκυψε από τη μη τήρηση ορισμένων εκ των 36 κριτηρίων σε τέσσερις παραλίες του νησιού.

Ζάκυνθος: Ακούστε όλα όσα δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού στο newsit.gr

Οι καταγγελίες “φωτιά”

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (20.07.2018) όταν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης  απόφαση την απόσυρση των γαλάζιων σημαιών στη Ζάκυνθο εξαιτίας καταγγελιών για εκροές λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Ταυτόχρονα σωρευτικά και επιβαρυντικά λειτούργησε το γεγονός ότι υπήρχαν σκουπίδια στους δρόμους ενώ έλειπαν ναυαγοσώστες από τις παραλίες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι σημαίες δεν έχουν “κατέβει” καθώς αναμένεται να γίνουν έρευνες για τις καταγγελίες και τα περιστατικά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν το μέτρο της “υποστολής” θα εφαρμοστεί καθολικά και μάλιστα για δυο χρόνια.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις