Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Zante Girl”: Συγκινητική ιστορία από τον καταστροφικό σεισμό του ’53

“Zante Girl”: Συγκινητική ιστορία από τον καταστροφικό σεισμό του ’53
youtube (αρχείο)

Το άλλοτε δεξί χέρι ενός πρώην Προέδρου των ΗΠΑ αναζητούσε για πάνω από 50 χρόνια το “Zante Girl”, το κοριτσάκι που είχε συναντήσει στη Ζάκνυθο, στους σεισμούς του 1953.

Ήταν Νοέμβριος του 2018 όταν με τη βοήθεια της κ. Λουίζας Μόρφη το ZanteTimes.GR έκανε ρεπορτάζ για το “Zante Girl”, που δεν ήταν άλλη από την κυρία Γιοβάννα Βυθούλκα – Ξιφίτα, την οποία έψαχνε για χρόνια ο Τζέιμς Μπέικερ, υπουργός Εξωτερικών και ο στενότερος συνεργάτης δύο Αμερικανών Προέδρων, του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, τις δεκαετίες ’80 και ’90.

Ο κ. Μπέικερ θυμόταν, πάνω από μισό αιώνα, ένα κορίτσι που φωτογράφισε στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό του 1953. Τότε είχε ψάξει, αλλά δεν την είχε βρει, τα κατάφερε, πριν από δύο χρόνια.

Όλοι την ήξεραν ως το “Zante Girl”!

Ο Τζέιμς Μπέικερ δεν την ξέχασε ποτέ και θέλησε να την ξαναβρεί με τη βοήθεια μίας οικογένειας Ελλήνων ομογενών από το Χιούστον των ΗΠΑ. Όπως θυμάται ο κ. Μπέικερ, το κοριτσάκι τότε είχε λάβει βοήθεια από εκείνον που ήταν στο νησί ως πεζοναύτης. Δεν ήξερε πού ήταν και αν ζούσε, ήθελε, όμως, να την ξαναδεί. Δεν ήξερε καν το όνομά της και αν ήταν ακόμα στη Ζάκυνθο.

Τρεις φίλες του ελληνοαμερικανίδες, οι αδελφές Κρίστι από το Χιούστον, ήταν εκείνες που βρήκαν τη λύση και βοήθησαν τον κ. Μπέικερ. Έψαξαν μέσω Διαδικτύου και οι αναρτήσεις τους στον ιστότοπο pappaspost.com έφτασαν στην κ. Λουΐζα Μόρφη, η οποία έκανε τη έρευνά της και εντόπισε το “Zante Girl”!

Μόλις τον Ιανουάριο του 2020, ο Αμερικανός βετεράνος πολιτικός τής έστειλε ένα γράμμα με τέσσερις φωτογραφίες, στη μία από τις οποίες είναι μαζί με τον θείο της Σπύρο.

Η συγκίνηση και η έκπληξη της κ. Βυθούλκα ήταν μεγάλη, με την κ. Μόρφη να της διαβάζει το γράμμα του Αμερικανού φίλου της από τα παλιά.

Το “Zante Girl” ευχήθηκε ο Τζέιμς Μπέικερ να έρθει στη Ζάκυνθο, ώστε να του κάνει το τραπέζι με ντόπια φαγητά.

πηγή: zantetimes.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις