Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ζερέλια: Μαγικές εικόνες με drone από τις δίδυμες λίμνες στον Αλμυρό

Ζερέλια: Μαγικές εικόνες με drone από τις δίδυμες λίμνες στον Αλμυρό

Τα Ζερέλια είναι δύο λίμνες μοναδικές στο είδος τους, καθώς είναι σαν… δίδυμες. Βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο και πολύ κοντά στην πόλη του Αλμυρού και είναι σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά.

Οι μαγευτικές εικόνες από τις δίδυμες λίμνες Ζερέλια έρχονται από το Up Stories και αναδεικνύουν την ομορφιά τους, καθώς προέρχονται από το διάστημα. Δεν γνωρίζουν πολλοί την ιστορία τους αλλά πριν από περίπου 10 χιλιάδες χρόνια, ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη και δημιούργησε κρατήρες, οι οποίοι μετά έγιναν οι λίμνες Ζερέλια.

Έχουν απόσταση 250 μέτρα η μία από την άλλη ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένα μικρός λόφος, στον οποίο εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός, που κατοικήθηκε μέχρι και την εποχή του Χαλκού.

Μάλιστα, το περιβάλλον της περιοχής αποτελεί φιλόξενο μέρος για πολλά είδη πτηνών, όπως λευκοί πελαργοί, πρασινοκέφαλες πάπιες και νερόκοτες.

Όπως αναφέρει και το UP Stories, η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8, ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρων και ο πυθμένας έχει σχήμα πιάτου.

Ο κρυφός ναός στον βυθό

Η μυστηριώδης ομορφιά δεν τελειώνει μόνο σε αυτά που φαίνονται αλλά συνεχίζεται και σε αυτά που αποκαλύπτονται όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης.

Ο λόφος ή αλλιώς μαγούλα που βρίσκεται στην περιοχή εξερευνήθηκε από την αρχαιολογική ομάδα του Η. Reinder Reinders από την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή. Εκεί σε μια επιφανειακή ανασκαφή του εδάφους βρέθηκαν κεραμικά θραύσματα της εποχής του Χαλκού.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη σε μια από τις δυο λίμνες βρίσκεται ο ναός Αθηνάς Ιτώνιδος και εμφανίζεται μόνο όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει, γεγονός που ο επικεφαλής της πρώτης ανασκαφής Reinders αμφισβητεί.

Κατά την Τουρκοκρατία, πιθανολογείται πως στη Μαγούλα Ζερέλια βρισκόταν το τουρκικό χωριό Ικίζ Γκιολ (Δίδυμες Λίμνες).

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις