Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Είναι η Νάντη το νέο Παρίσι;

Είναι η Νάντη το νέο Παρίσι;

Η εκλεπτυσμένη Νάντη, στην επικράτεια του μαγεμένου Λίγηρα, ανατέλλει ως το νέο Παρίσι, και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Γάλλοι!  

Το Παρίσι χρωστάει την αίγλη του κατά κύριο λόγο στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της διανόησης, ίσως και στους αλαφροΐσκιωτους, όπως ο Ρεμπώ, ή ο Βερλαίν. Όλες αυτές όμως οι ξεχωριστές «φυλές» φαίνεται πως έχουν μεταναστεύσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην Νάντη! Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση, η Νάντη είναι μια πόλη που στο πέρασμα των καιρών απέδειξε μια σοφή εμμονή με τις παραδόσεις της, με τον αρχιτεκτονικό τη2 χαρακτήρα και την κουλτούρα της. Το γεγονός ότι φιλοξενεί ένα από τα πιο δροσερά, νεανικά, δημιουργικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και μια πολύ αξιόλογη Σχολή Καλών Τεχνών, τελικά την κατέστησε δημιουργικό κέντρο της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας. Και βέβαια, όπου υπάρχει μποέμ διάθεση και δημιουργικότητα, αναπτύσσεται και ένας κόσμος ολόκληρος από μπιστρό, αναπάντεχα ρεστοράν, χώρους που μπορεί κάποιος να χαρεί την πιο ζωντανή νύχτα. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το νέο Παρίσι, την Νάντη.


Πενήντα χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό

Η Νάντη είναι μια πόλη που ξεφεύγει από την παραδοσιακά μεσογειακή φυσιογνωμία των υπόλοιπων πόλεων της Γαλλίας. Η γειτνίασή της με τον Ατλαντικό, φέρνει έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, ένα άνοιγμα των οριζόντων, έστω κι αν απέχει από αυτόν 50 χιλιόμετρα. Ι άνθρωποι της Νάντης μοιάζουν να αποτελούν ένα ιδιότυπο είδος. Πολύ ευγενικοί – και όποιος όντως έχει ταξιδέψει στην Γαλλία καταλαβαίνει ότι αυτό είναι αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό – πολύ δημιουργικοί και ταυτόχρονα ρεαλιστές, με μια έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά την πόλη τους, κατάλαβαν ότι ο πολιτισμός είναι το μεγάλο τους χαρτί και επένδυσαν σε αυτόν. Ας πούμε προβάλουν με θέρμη το γεγονός ότι η πόλη τους είναι γενέτειρα του Ιουλίου Βερν, ενώ οι εκδηλώσεις κάθε είδους – εικαστικές, συνέδρια, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις – δημιουργούν έναν ενιαύσιο κύκλο χωρίς σταματημό! Όποια εποχή του χρόνου και να έρθει ο ταξιδιώτης στην Νάντη, πέρα από τα μουσεία της και τις γκαλερί, θα έχει κάτι καινούριο να κάνει, να δει, να δοκιμάσει.



Μια νησιωτική πολιτεία

Η Νάντη στην ουσία είναι ένα συμπλεγμα νησίδων καταμεσής του Λίγηρα, ή Λουάρ, όπως τον προφέρουν οι Γάλλοι και ακούγεται πανέμορφα! Πρόκειται στην ουσία για μια ποτάμια Βενετία. Το νησί της Νάντης λοιπόν, όλο το σύμπλεγμα αυτό, ενώνει τις ψηφίδες του με 13 υπέροχες γέφυρες. Έχει μόλις ένα χιλιόμετρο πλάτος και κάτι λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα μήκος. Σε όλη της την ιστορία η Νάντη πρωταγωνιστούσε στην υπόθεση των λεγόμενων δημιουργικών εφαρμογών, που συνδυάζουν τεχνολογική πρωτοπορία και εικαστικές ανησυχίες, ήταν πάντα μια πόλη του ντιζάιν. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν το έχει χάσει, πειραματίζεται ακόμα, για παράδειγμα εδώ θα δείτε έναν ελέφαντα 12 μέτρων σε ύψος, τεχνητό εννοείται, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα ρομπότ, το οποίο περπατάει 45 λεπτά κάθε μέρα στο κέντρο του νησιού, πετάει παιχνιδιάρικα νερά στους περαστικούς και καταλήγει σε ένα καρουσέλ που υπάρχουν θαλάσσια «τερατάκια», τιμώντας την παράδοση του Ιούλιου Βερν!


Αξιοθέατα και μουσεία

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νάντης είναι ο βοτανικός κήπος, που μοιάζει με έναν μαγεμένο κόσμο, και το κάστρο της. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τα πέτρινα δρομάκια, είναι απλά υπέροχο, και εδώ θα βρείτε και τα σημαντικά της μουσεία, που κατά κύριο λόγο έχουν την αναφορά τους στην ζωγραφική. Κάθε ιστορική περίοδος της Νάντης γίνεται αξιοθέατο και έκθεμα: τα παλιά μεταλλικά κτήρια γίνονται μουσεία της βιομηχανικής άνθισης, τα παλιά ναυπηγεία είναι πια κέντρα σύγχρονης τέχνης, κάθε της γωνιά αξιοποιείται αισθητικά στον μέγιστο βαθμό. Τρένα, τραμ, θαλάσσια ταξί και ενοικιαζόμενα ποδήλατα, δημιουργούν έναν παράδεισο έλλειψης αυτοκινήτου! Μπορεί κάποιος να πάει παντού, χωρίς να οδηγήσει καθόλου. Εννοείται ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα ούτε για αστείο, ούτε φυσικά πρόβλημα παρκινγκ, οι ίδιοι οι κάτοικοι τα αυτοκίνητα τα έχουν μόνον για ταξίδια και όχι για μετακινήσεις. Αν πούμε ότι ζηλεύουμε την νοοτροπία, θα φανεί παράξενο;

Χρήσιμες Πληροφορίες
Νάντη Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
F-44346 Bouguenais,
FRANCE
Τηλ: +33 (0)892 568 800
Φαξ: +33 (0)2 40848445
Ιστότοπος:
www.nantes.aeroport.fr/ 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε